Do 20. novembra bo namreč piranska občina morala izvesti dela v obsegu, ki je potreben za pridobitev nepovratnih sredstev, dela pa trenutno potekajo z veliko zamudo.

Bitka s časom za 2,4 milijona evrov

Na piranski občini pojasnjujejo, da "bi morali do tega datuma imeti obračunana dela v znesku 2,166.535 evrov oziroma vsaj večji del teh sredstev, da bi tako izkoristili zagotovljena namenska sredstva v višini 2,4 milijona evrov".

Razliko v višini približno 230.000 evrov je občina že prejela na podlagi dveh zahtevkov. "Težko ocenimo, koliko sredstev iz evropskega vira bo izpadlo, še vedno verjamemo, in v tej smeri delamo, da nam bo uspelo izkoristiti (upravičiti) pridobitev vseh namenskih sredstev," so optimistični na piranski občini.

Neuradno pa smo izvedeli, da bo lov na evropska sredstva izjemno težaven, saj prenovitvena dela potekajo zelo počasi. Nekaj optimizma vlivata dokončanje podvodnega betoniranja, ki je bil eden težjih posegov, in začetek postavljanja tlakovcev na kopnem iz smeri valobrana proti Tartinijevem gledališču.

Predstavnica piranske krajevne skupnosti Lili Žigo Radoslav, ki spremlja rekonstrukcijska dela, nam je povedala, da se "kamen polaga korektno, kar potrjujejo tudi v restavratorskem centru. Na splošno pa projekt ne poteka po načrtih, saj dela zamujajo. Zavedamo se, da je pomembno uloviti rok 20. novembra, tudi sami predvsem upamo, da se prenova ne bo plačala zgolj iz občinskih proračunskih sredstev, vendar bi laično ocenili, da bo zelo težko zagotoviti evropska sredstva," pravi Žigo-Radoslavova.

V primeru zamude bo vse plačala občina

Po podatkih, ki smo jih prejeli neuradno, naj bi se zapletalo tudi pri urejanju dokumentacije, ki je povezana z rekonstrukcijo mandrača. Zapletalo naj bi se pri pridobitvi novega konservatorskega načrta. Tega podatka nam sicer včeraj še niso potrdili na zavodu za varstvo kulturne dediščine. Potekalo naj bi tudi pridobivanje novega gradbenega dovoljenja, kar je sicer pred časom zanikal projektant in nadzornik gradnje Jože Maver.

Investicija v prenovo piranskega mandrača, ki je bila prvotno opredeljena kot lažji gradbeni poseg, njena vrednost pa je bila ocenjena na 3,2 milijona evrov, se je sčasoma izkazala kot zahtevna gradnja. Zato se je njena začetna vrednost po septembrskih ocenah podražila za kar 620.000 evrov. V primeru, da občina do konca prihodnjega tedna ne bo obračunala in izvedla za približno 2,2 milijona evrov del, bo prenova mandrača strošek, ki ga bo v celoti kril občinski proračun.