"S spremembo predpisov so konec julija lokalne skupnosti postale samostojne pri odločanju o podražitvah," nam je pojasnil Janez Požar z direktorata za pomorstvo ministrstva za promet. Neuradno pa smo izvedeli, da bo vodstvo koprske občine nove tarife, ki sicer že veljajo in so drastično višje od nekdanjih, začasno zadržalo.

K temu je zelo verjetno pripomogel nastanek civilne iniciative, ki se že nekaj dni formira z zbiranjem podpisov proti podražitvam komunalnih privezov. Podporo za ustanovitev civilne iniciative je dalo že več kot 60 najemnikov komunalnih privezov. Lastniki plovil dolžine do 3,99 metra bi morali na podlagi novega cenika odšteti od 674 (Sv. Katarina, Valdoltra, Badaševica) do 794 evrov (Ukmarjev trg, Stari mandrač, ob Semedelski cesti, plavajoči pomoli) brez davka na dodano vrednost za letno uporabo komunalnega priveza.

Gre za večkratnike nekdanjih tarif, saj so lastniki tovrstnih plovil po starih tarifah plačevali približno 100 evrov. V koprski komunali, ki upravlja z javnimi privezi, so že pred časom pojasnili, da so povsem prenovili pristaniško infrastrukturo in ponujajo bistveno bolj kakovostne storitve, vodo in električne povezave. Poleg tega je letos vlada z uredbo povišala strošek vodnih povračil za uporabo pristanišča za kar devetkrat.

Cene komunalnih privezov so letos za tretjino podražili v občini Piran, kjer je letna tarifa za plovilo dolžine 3,99 metra 120 evrov, v Izoli pa za povprečno 106 odstotkov, kjer je cena za tak privez približno 150 evrov.

Vida Gračnar iz koprske stranke Oljka, ki se je v preteklosti večkrat odzvala na napovedane podražitve privezov, nam je povedala, da preklic napovedane podražitve pozdravljajo, vendar opozarja, da gre po vsej verjetnosti za predvolilno potezo. "Zato od koprskega župana Borisa Popoviča in vodstva občinske uprave zahtevamo, da podražitve kvečjemu uskladijo z inflacijo in naj ne polnijo blagajne s takimi ukrepi, ki po žepu udarijo številne občane, ki so že v težkem položaju zaradi krize. S takimi ukrepi bi namreč domačine odgnali z mestnih privezov in dali prostor le premožnejšim".