"Švica je čista harmonija. Tukaj sem neizmerno srečen. Ni lepšega in skladnejšega mesta za življenje. Dom je namreč tam, kjer se počutite srečni. Jaz se tako počutim ob Ženevskem jezeru,“ je priznal Schumacher, ki v Švici živi že 16 let.

Izjava Nemca je v njegovi domovini močno odjeknila, najbolj brani nemški časopis Bild pa je njegove besede pospremil s stavkom: "Schumi, kako bi morali tvojo izjavo razumeti?“

Medtem ko se Bild sprašuje, ali je dirkač Mercedesa svojo domovino izbrisal iz srca, so se nekateri drugi mediji, kot je Focus, osredotočili na razloge za takšno izjavo. „Schumacherja že dolgo ni treba več jemati za Nemca, saj ne plačuje nemških davkov,“ so bili neizprosni pri Focusu.

Bildovi reporterji so šli celo tako daleč, da so obiskali Schumacherjev rodni kraj Kerpen in za mnenje povprašali njegove nekdanje sosede. "Skupaj sva obiskovala šolo. Občutek imam, kot da bi mi zaril nož v srce,“ je priznala nekdanja someščanka enega največji športnih idolov v Nemčiji Katharina Emeroum, še bolj jezen pa je bil upokojenec Willi: "Ko ni bil še nihče, smo bili zanj dobri, danes nas več ne potrebuje.“

A po anketi, ki jo je opravil Bild in na katero je odgovorilo kar 12 tisoč ljudi, vse le ni tako črno, saj jih je kar 70 odstotkov odgovorilo, da 42-letniku ne zamerijo in njegovo izjavo razumejo.