Z barko, ki na krov sprejme do 48 oseb, si lahko potniki čez dan ogledajo znamenitosti Ljubljane iz žabje perspektive, zvečer pa je ladjico Ljubljanica mogoče najeti za zasebne zabave. Trenutno je ladjica privezana na Bregu pod Novim trgom, od koder izpluje vsako polno uro in potnike počasi prepelje skozi središče mesta. Vožnja traja 50 minut, zanjo pa je treba odšteti deset evrov na osebo. "Glede na letni čas sem z odzivom ljudi zelo zadovoljen. Za zdaj je bilo veliko domačih potnikov, predvsem tistih, ki so si barko prišli ogledat iz radovednosti," je zadovoljstvo po prvih mesecih obratovanja izrazil Anže Logar, lastnik podjetja Lakecraft, ki je ladjico Ljubljanica izdelalo.

Logar, čigar podjetje izdeluje tradicionalna lesena plovila in se zavzema za ohranjanje premične kulturne dediščine, si želi z ostalimi ladjarji na Ljubljanici sodelovati: "Skupaj lahko stvari nadgradimo in turistom ponudimo več." K bolj kakovostni ponudbi bi zagotovo pripomogla tudi urejena zakonska podlaga in v prihodnosti, po mnenju Logarja, razpis, ki bi tipiziral ladjice na Ljubljanici. "To bi bilo najbolj estetsko, združili pa bi lahko tudi prednosti različnih materialov. Vsak, ki si je barko zgradil sam, verjamem, da se je potrudil po svojih najboljših močeh in ni treba, da so vse lesene," je prepričan Logar. Trenutno so z republiško uredbo o uporabi plovil na motorni pogon na reki Ljubljanici predpisani le ugrez, dolžina in širina vozila. Dovoljenje za plovbo izda upravna enota. Mestna občina Ljubljana pa s predpisom ne določa videza ladjic, so sporočili z občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet.

Mraz pozimi na reko sicer ne privabi toliko obiskovalcev, a bo na ladjici Ljubljanica zanje tudi v mrzlih dneh dobro poskrbljeno. Barka, za katero je Logar potreboval skoraj 3500 ur, je ogrevana, velikim količinam snega, ki lahko padejo v Ljubljani, pa je prilagojena tudi močna streha. Logar tako upa, da bodo potniki nad ponudbo pozitivno presenečeni in da se bodo z veseljem vračali v Ljubljano.