Reli Dakar 2012 bo tako povezal atlantsko in pacifiško obalo Južne Amerike. Start bo namreč 1. januarja v argentinski Mar del Plati. Pet etap bo gostila Argentina, štiri Čile, zadnje štiri pa bodo v Peruju, ki bo tako postal 27. država, v kateri poteka to tekmovanje.

"V primerjavi z zadnjim relijem bomo imeli 14 etap namesto 12. S tem, ko smo dodali še Peru, bo reli dobil še več zanimivosti, preizkušnje pa bodo bolj zahtevne in drugačne kot doslej," je na današnji predstavitvi nove trase relija dejal direktor dirke Etienne Lavigne. Skupna dolžina relija bo 8500 kilometrov, od teh bo 4200 km hitrostnih preizkušenj.

Reli Dakar bo leta 2012 doživel 33. izvedbo. Prvih 29 med leti 1979 in 2007 so priredili v Afriki, leta 2008 je tekmovanje odpadlo zaradi slabih varnostnih razmer, leto pozneje pa se je preselilo v Južno Ameriko. Zanimanje za sodelovanje so že pokazale tudi sosednje države zdajšnjih prirediteljic, Bolivija, Brazilija, Urugvaj in Paragvaj, zato se bo tekmovanje v prihodnosti verjetno še nekoliko razširilo. "Za zdaj še preučujemo možnosti za leto 2013. Nikomur ne zapiramo vrat, eno pa je že jasno: cilj bo v Čilu," je dejal Lavigne.