Sprva je gibanju TRS na prihajajočih volitvah kazalo izredno dobro, a po prihodu Jankovićeve in Virantove liste ste po raziskavah javnega mnenja zdrsnili pod prag za vstop v parlament. Tiste prvotne napovedi o zmagi na volitvah so bile torej preveč optimistične, kakšen je vaš cilj zdaj?

"Ustanovili smo se šele pred dvema mesecema, zato imamo ogromno dela z organizacijo stranke in prostovoljcev, saj bolj ali manj vse delamo sami. Denarja za profesionalce nimamo, saj smo se odločili, da ne bomo zbirali denarja od gospodarstva. Če se politika mora umakniti iz gospodarstva, kot verjamemo, potem se mora umakniti v celoti, ne pa da stranke pred volitvami prosjačijo podjetja za prispevke in s tem sprejemajo razne zaveze. Razlog za slabšo uvrstitev v anketah je tudi, da so mediji v tem času na veliko pisali prav o novih igralcih. Mi smo bili malo v ozadju, kar nam je po eni strani celo ustrezalo, da smo naredili druge stvari. Mislim, da bo šlo hitro navzgor, zdaj ko smo predstavili svoj program, za katerega menimo, da je najboljši. To se vidi tudi po tem, da kar nekaj strank kopira ideje, ki jih že dolgo zagovarjamo člani našega gibanja. To nas lahko veseli, a le če bi to tekmeci res skušali uresničiti, ne pa le obljubljali pred volitvami. Še vedno sem optimist, čeprav zmage na volitvah najbrž ne bo. A za nas je zmaga že to, da smo prebudili množico ljudi, ki sploh ni nameravala na volitve, zdaj pa bo šla."

Očitno si Slovenci želijo sprememb in novih političnih obrazov, a med novimi vseeno bolj stavijo na malo manj nove. Prav tako namesto čisto novega programa raje izbirajo programe, ki napovedujejo še več privatizacije, krčenja države ter nižanja davkov za bogate, torej nadaljujejo tipične ideje neoliberalizma, čeprav je ta povzročil krizo in se mu v svetu vse bolj upirajo. Kako pojasniti to protislovje?

"Natančno ne vem, vsaj en vzrok za prednost manj novih obrazov pa lahko razberem iz pogovorov z ljudmi. Mnogo jih namreč reče, da je naš koncept najboljši in da ga podpirajo, a da bodo raje volili druge, ker imajo boljše možnosti za zmago. To je malce čudna logika. Tudi če posadiš trs, jablano ali katerokoli rastlino, moraš kako leto počakati, da obrodi. Kmetje ne bi nikoli nič pridelali, če bi razmišljali kot ti volivci in si rekli, da je novo drevesce premajhno, zato se bodo raje zanašali na velika drevesa, pa čeprav dajejo kisla in črviva jabolka. To se mi ne zdi prav. Če ljudje mislijo, da je sedanja politika slaba, potem je treba pogumno podpreti tudi kaj, kar se morda zdi neznano. A ni neznano, saj nismo kaki svetovni inovatorji, ampak prenašamo sem marsikaj, kar že dobro deluje v nekaterih skandinavskih državah."

Psihologija žab v loncu

Nagibanje k starim rešitvam, četudi ne delujejo, je značilno ne le za Slovence, ampak za ves svet. Kljub vse pogostejšim protestom se še vedno dogaja, da nam rešitve ponujajo iste banke in politiki, ki so svet pripeljali v krizo. In po vsaki taki rešitvi imajo delavci in srednji razred še manj pravic in denarja, banke in kapital pa so še močnejši.

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)