Kako ocenjujete prvo polovico kvalifikacij z zornega kota selektorja?

Ker smo kar štirikrat gostovali, smo izjemno zadovoljni z izkupičkom. Edini poraz s Finci je bil glede na prikazano igro nesrečen, a moram priznati, da bi lahko na kakšni drugi tekmi iztržili manj, saj so vse ekipe izjemno izenačene. Toliko kot imaš na eni tekmi smole, se ti na drugi vrne. V našem primeru to velja za gostovanje na Švedskem, kjer so gostitelji pri vodstvu z 1:0 zastreljali enajstmetrovko, mi pa smo nato izid izenačili celo z igralcem manj. Prav tekma s Švedi je znova potrdila, da je to ekipa s karakterjem, zmagovalno miselnostjo in veliko željo po uspehu. Na Švedskem smo imeli tudi kanček sreče, ki pa jo dobiš le, če jo izzivaš.

Vrstni red v skupini, Slovenija (5 tekem) in Švedska (4 tekme) po 10 točk, Finska (4 tekme) 7, Malta (6 tekem) 5, Litva (5 tekem) 3 točke, Ukrajina (2 tekmi) 1 točka, je precej drugačen, kot je bila razporeditev reprezentanc v bobnih po kakovosti na žrebu.

Na žrebu so bili prvi favoriti Ukrajinci in Švedi, takoj za njimi Finci, ki so bili precej pred nami. A nogomet je posebna igra. Če verjameš v svoje sposobnosti, če narediš vse, kar si zmožen, je možno vse. Dokazali smo, da lahko igramo z vsakim.

Slovenci so imeli vedno težave z agresivnim slogom skandinavskih reprezentanc, sedanja generacija upov pa se je enakovredno kosala s Švedi in Finci. Švedi imajo izredno kakovostne igralce v najboljših klubih, ki igrajo tudi v evropskih tekmovanjih, zato imajo vsak teden močno tekmo. Podoben slog gojijo tudi Finci. Če bi sprejeli njihovo igro visokih žog, bi bili brez realnih možnosti, zato smo žogo spustili na tla in jo skrili, kar je naša prednost. Seveda smo bili maksimalno agresivni.

Ukrajinci, ki so bili prvi favoriti, so na zadnjem mestu.

Igrali so šele dve tekmi. Mi smo jih zasluženo premagali, ker smo bili boljši. Na Malti je bila Ukrajina boljša, a so jim gostitelji zabili dva gola iz protinapadov, drugega v sodniškem podaljšku.

V četrtek vas čaka tekma z Litvo. Mnogi so že vnaprej vpisali tri točke.

Velika zmota. Toliko smole, kot jo je imela Litva, ima le redko kdo. Mi smo jim zabili gol dve minuti pred koncem, Švedi so jih premagali z zadetkom v 91. minuti. Največja težava Litve je vratar, saj so prejemali zelo čudne gole. Najteže je igrati takšne tekme, ko že vsi vpišejo tri točke. Mi jih še nismo. Izhodišče je imenitno, vendar gremo od tekme do tekme. Prepričan sem, da bodo fantje dali vse od sebe, kaj bo to prineslo, bomo pa videli.

Torej še ne gledate proti zaključnemu turnirju za EP v Izraelu leta 2013?

Velika želja je uvrstitev v dodatne kvalifikacije, v katerih bodo igrali zmagovalci skupin in štirje najboljši drugouvrščeni. Smo še zelo daleč od EP, a obenem v položaju, ki nam daje veliko možnosti. Ker gremo od tekme do tekme, se s tem ne obremenjujemo. Gledamo le prvo naslednjo tekmo, ne pa lestvico.

Strokovnjaki trdijo, da je sedanja ekipa do 21 let najbolj nadarjena generacija v zgodovini slovenske nogometne samostojnosti.

Dvomov o nadarjenosti ni, a je bila enako talentirana tudi ekipa, ki je igrala dodatne kvalifikacije z Nizozemsko in je zdaj med nosilci igre reprezentance A. Tudi prejšnja generacija upov z Bačinovičem, Velikonjo, Matavžem in drugimi je bila nadarjena, vendar smo imeli to smolo, da smo od septembra do novembra izgubili ključne tekme zaradi težav s formo nosilcev igre v klubih. Za nameček se nam je poškodoval še vratar Koprivec, nekateri so se vračali z akcij reprezentance A. Ko je bilo najbolj potrebno, nismo bili pravi, medtem ko so prej in potem ostali neporaženi.

Katere so največje odlike sedanje generacije?

Nadarjenost, delavnost, kolektiven duh in velika želja po uspehu.

Kar osem fantov (Oblak - Benfica, Mitrovič - Bologna, Rešek - Heerenveen, Jelenič - Padova, Kampl - Osnabruck, Krhin - Bologna, Lazarevič - Padova, Vučkič - Newcastle) igra v tujih klubih. Je to prednost?

Nedvomno, ker so v izredno kakovostnem procesu treningov. A imamo težavo, da nekateri nogometaši v tujini igrajo premalo. Imajo kakovost, so zelo talentirani, delavni, manjka pa jim tekmovalni ritem. Ker so v tako zahtevni ligi, kot je italijanska, je pot do prve enajsterice zelo dolga.

V primerjavi s preteklostjo nogometaši, ki prihajajo iz slovenskih klubov, stalno igrajo v prvi ligi in so v tekmovalnem ritmu.

Slovenska liga ni tako slaba, kot jo nekateri prikazujejo. Je idealna za nogometaše od 19 do 22 let, saj ni tako hudega pritiska kot v tujini in lahko razvijajo svojo kreativnost. Opazno je pomanjkanje individualnih treningov. Logično je, da morajo po dveh, treh sezonah v slovenski ligi oditi v tujino. Če je v slovenski lige poln stadion, se igra pod žarometi in je igrišče mokro, je tekma zelo dobra v primerjavi s tisto ob dveh popoldan pred tristo gledalci.

Nekaj igralcev ima potencial, da postanejo zvezdniki.

Prvo ime je Dejan Lazarevič, ki stalno igra v zelo zahtevni drugi italijanski ligi. Je izredno skromen fant, zaradi individualnih sposobnosti ima v napadu malo več svobode, da ne izgublja preveč energije v defenzivi. Rene Krhin, ki je velik potencial, se po dveh letih vrača v tekmovalni ritem. Njegova težava je v tem, da se Bologna bori za obstanek v prvi italijanski ligi, zato si mlad igralec težko izbori prvo enajsterico. Posebno poglavje je vratar Jan Oblak, ki na Portugalskem dejansko le trenira, a je izjemno delaven, obenem pa mlad, saj po letnici rojstva spada v ekipo do 19 let in bo lahko branil še za naslednjo generacijo.

Vaše odkritje je Kevin Kampl, otrok slovenskih staršev, rojen v Nemčiji.

Ker je bil konkurenca v Bayerju Leverkusen med 18 tujci huda, je odšel v tretjo nemško ligo, kar je bila dobra poteza, ker je Osnabruck zelo dobro organiziran profesionalen klub in je le vprašanje časa, kdaj se bo preselil v drugo ali prvo ligo. Bil je na akciji slovenske reprezentance do 16 let, a so ga odpisali, jaz pa sem ga znova našel. Je izredno hiter in agresiven igralec, ki vseskozi menja ritem, z zmagovalno miselnostjo in pozitivno predrznostjo. Z izjemnim veseljem in ponosom igra za Slovenijo. Rojen je v Nemčiji, a po duši je v največji možni meri Pohorec, Štajerec in Slovenec.

Fante je užitek gledati, saj so izredno drzni, igrivi in napadalno usmerjeni.

Ekipa je zelo raznolika, slog igre je prilagojen njihovim sposobnostim. V fazi napada jih ne omejujem, ampak vzpodbujam, da lahko razvijejo svojo individualno ustvarjalnost, medtem ko v obrambnih nalogah zahtevam maksimalno disciplino. Ne smeš jih dajati v kalupe, ker bi s tem zavrl njihov razvoj in jim odvzel veselje, da v igri uživajo.

V obrambi imate večne težave z branilci.

To je stalnica. Za Litvo sta odpadla Delamea Mlinar zaradi poškodbe in Nejc Mevlje zaradi rdečega kartona na Švedskem. Treba bo najti partnerja Nemanji Mitroviču, še enemu igralcu, ki po letih skupaj z Vučkičem in Oblakom spada v ekipo do 19 let, zato smo poklicali 18-letnega Miho Blažiča.

Ste v precepu: loviti tekmovalni uspeh ali se podrejati potrebam reprezentance A.

V mlajših selekcijah ne gradimo tekmovalnega moštva, ampak oblikujemo igralce za reprezentanco A. Težko je dajati igralce do 21 let v reprezentanco A in istočasno z njimi dosegati rezultate. Vesel sem, da gredo fantje v ekipo A, vendar tam ne smejo le trenirati, biti 15. ali 16. igralec ali celo na tribuni, ampak da so 13., 14. igralec, ki tudi vstopi v igro. Ko se vrnejo med vrstnike, se lahko pojavi problem v glavah. Sem za odhod, a šele ko je dovolj zrel, ne pa da se le seli. Povsem logično je, da je mlada ekipa inkubator za ekipo A, razlika je le v tem, da ima velesila Francija še štiri enako kakovostne zamenjave, mi pa jih nimamo. Nemogoče je dajati igralce v ekipo A in z vrsto do 21 let istočasno delati rezultat glede na številčno omejeno slovensko bazo.

S prejšnjim selektorjem Matjažem Kekom sta zgledno sodelovala. Bili ste tudi član strokovnega štaba na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Sodelovanje je bilo imenitno, o vsem sva se dogovorila. Ko nisem imel obveznosti z mlado reprezentanco, sem bil priključen strokovnemu štabu reprezentance A, kar je bila neprecenljiva izkušnja.

Kakšno je sodelovanje z novim selektorjem Slavišo Stojanovićem?

Malo sva se pogovarjala po telefonu. Pričakujem, da se bo sodelovanje nadaljevalo.

Kateri igralci iz mlade vrste bi že lahko zaostrili konkurenco v članski ekipi?

Brez komentarja.

Kaj je težje, delo v klubu ali reprezentanci?

Vsako delo ima svoj čar. V reprezentanci moraš spremljati igralce, jih kličeš po telefonu, se z njimi pogovarjaš. Večna težava je premalo treninga, če imaš na eni akciji tri ali štiri, je to že super. Na njih se osredotočiš na dve do tri stvari. V nogometu vse izhaja iz obrambe in kolektivnega duha.