Sandi Češko utegne postati borzna zvezda

Vrednost premoženja Sandija Češka, ki ga je revija Manager letos razglasila za najbogatejšega Slovenca, se je po oceni revije glede na lani povišala za 135 odstotkov. Kot poudarjajo, se njegova Studio Moderna s TV prodajo skokovito širi, poleg tega, da je privabila več tujih vlagateljev, pa utegne v bližnji prihodnosti postati še borzna zvezda.

Kot poudarjajo pri reviji Manager, ki vsako leto sestavlja lestvico najbogatejših Slovencev, se pred vrati Studia Moderna, katerega lastnik in prvi mož je Češko, dela vrsta zainteresiranih vlagateljev. Ameriškim skladom zasebnega in tveganega kapitala JH Partners, Templeton in Insight Partners se je tako letos pridružil še sklad, ki ga upravlja družba General Atlantic.

V reviji Manager menijo, da je General Atlantic od Češka odkupil 10-odstotni lastniški delež, za kar je slednji dobil okoli 25 milijonov evrov. To je, skupaj z vrednotenjem preostalega deleža v družbi, dovolj za prvo mesto na lestvici najbogatejših Slovencev. Vrednost premoženja Sandija Češka je tako ocenjena na 204,7 milijona evrov.

Drugo mesto zasedel Igor Lah

Na drugem mestu je Igor Lah, ki je po navedbah Managerja še eden zadnjih certifikatnih bogatašev, ki se drži pri vrhu lestvice. Njegovo premoženje je vredno 129,4 milijona evrov, a pri Managerju opozarjajo, da to vrednost med drugim postopoma nižajo nedokončani nepremičninski projekti sklada Ceeref.

Med prvo peterico najbogatejših Slovencev je letos tudi nekaj svežih imen. Na tretjem mestu sta tako Albin in Tatjana Doberšek, ki sta inženirsko podjetje Engineering Dobersek razvila v Nemčiji, pri nas pa sta se pojavila med svetovalci pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Njuno premoženje je ocenjeno na 119,1 milijona evrov.

Nekdaj najbogatejši Slovenec zdaj na četrtem mestu

Na četrto mesto pa se je uvrstil dolgoletni najbogatejši Slovenec Mirko Tuš, katerega premoženje je vredno manj zaradi nadaljnjega kopičenja čiste zadolženosti, upočasnjene gospodarske aktivnosti, nižjega pričakovanja o sposobnosti za rast in dobičkonosnost trgovske dejavnosti in kopičenja izgub v dejavnosti telekomunikacij. Tuš je "težak" 100,1 milijona evrov.

Drugi par novincev med peterico najbogatejših pa sta Samo in Iza Login iz družbe Outfit7, ki sta 77,7 milijona evrov premoženja ustvarila v pičlem letu, in to z zabavnimi aplikacijami Talking Friends, ki so zasvojile milijone po svetu. Kot ugotavljajo pri Managerju, si je od julija lani do julija letos njihove aplikacije na telefone in tablične računalnike naložilo več kot 150 milijonov uporabnikov.

Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev je letos okoli četrtina novih obrazov, za uvrstitev nanjo pa je bilo potrebnih nekaj več kot 11 milijonov evrov premoženja. Sedem je na lestvici povratnikov.

Revija Manager lestvico sestavlja že pet let in tokrat se je prvič zgodilo, da na njej ne kraljuje Tuš. Vseh pet let je na lestvici 33 ljudi, ti pa so letos skupaj za 450 milijonov evrov revnejši kot leta 2007.

Skupno premoženje okoli 2,5 milijarde evrov

Čeprav je skupno premoženje stoterice najbogatejših Slovencev ostalo na približno enaki ravni kot lani (okoli 2,5 milijarde evrov), je že tretje leto zaporedoma več ljudem na lestvici premoženje upadlo kot zraslo, če se ne upošteva novincev.

Med tistimi, ki jih letos med najbogatejšimi ni več, je sicer precej gradbincev, takšna usoda je na primer doletela Ivana Zidarja iz SCT, Borisa Dolamiča iz GPG ter Jurija Krča iz Gratela. Na drugi strani pa so se vzpeli nekateri gradbinci z določenimi posebnostmi; na primer podjetje Lumar, ki dela nizkoenergijske montažne hiše.

Padli so tudi nekateri s področja informacijske tehnologije in telekomunikacij. Tako na lestvici na primer ni več Ivana Žerka iz SRC ter zakoncev Remškar iz Smart Com. Med zvezdami te branže pa so že omenjeni novinci iz Outfit7.

Brez Boscarola, Janković pa z obema sinovoma

Letos pa se na lestvico najbogatejših ni uvrstil tudi lanski novinec Ivo Boscarol, lastnik Pipistrela. Kot pojasnjujejo v Managerju, so vrednost njegovega premoženja ocenili nižje predvsem zaradi skoraj pol manjšega dobička Pipistrela, čeprav je podjetje prihodke zvišalo za sedem odstotkov. Po lastnih navedbah se podjetje posveča notranji reorganizaciji, da bo pripravljeno na nadaljnjo rast. A v Managerju pravijo, da se bo Boscarol, če bo uresničil napovedi, v prihodnjih letih skoraj zagotovo povrnil na lestvico.

Na lestvici sta tudi dva župana, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković s sinovoma ter župan Zavrča Miran Vuk. Janković se je sicer že v ponedeljek odzval na uvrstitev in dejal, da je treba ločiti, ko se govori o njegovem premoženju ter premoženju njegovih sinov. Ob tem je ponovno pozval davčno upravo, naj preišče njegovo premoženje.