Čeprav Slovenci zaradi zapletenega sistema, ki favorizira vrhunske reprezentance, nimajo veliko možnosti za preboj v London, bi morali vodilni možje na zvezi storiti več za promocijo, ko se zbere nacionalna vrsta. To bi se od njih pričakovalo, četudi bi šlo denimo za prijateljsko tekmo, turnir ali pa zgolj za testiranje motoričnih sposobnostih najboljših slovenskih odbojkarjev.

V reprezentančni bazi v Draš centru v Mariboru se bodo danes javili tudi tisti, ki zaradi poškodb tokrat niso več na spisku, kot sta Matevž Kamnik in Andrej Flajs. Zaradi težav s hrbtom je odpadel še Vid Jakopin, precej na tiho pa se je od izbrane vrste poslovil Dragan Radovič, pri čemer vpleteni poudarjajo, da ne gre za nikakršne zamere. Na položaju blokerja je na spisku sicer Danijel Koncilja, a ga do srede zaradi klubskih obveznosti ne bo, nato pa bo ostal v reprezentanci zgolj v nujnem primeru.

Med sprejemalci sta bila naknadno vpoklicana Jan Klobučar in Jan Pokeršnik. Večje breme bosta prevzela Jan Planinc in Klemen Čebulj, ki sta svojo vrednost v reprezentanci že dokazala in jima selektor Veselin Vuković povsem zaupa. Posebna pozornost bo danes namenjena Dejanu Vinčiću, da se ugotovi, v kakšnem stanju je njegova poškodba hrbta. Ker gre za igralca svetovnega formata, ki je nenadomestljiv v reprezentanci in klubu, je vseskozi prisotna dilema, kje je meja obremenitve, ne da bi se tvegalo poslabšanje njegove poškodbe. Mladi Gregor Ropret sicer izredno napreduje, a ena glavnih odlik vrhunskih podajalcev so predvsem izkušnje.

Načrt priprav je razdeljen na tri dele. Prvi bo opravljen do 11. novembra v Mariboru, nato bo reprezentanca za pet dni odpotovala na Nizozemsko, kjer jo čakajo tri prijateljske tekme, zadnjih pet dni pred odhodom v Osijek pa se bo znova treniralo v Mariboru. Enkrat vmes bo Slovenija verjetno odigrala še kontrolno tekmo s Katarjem.