"Veseli smo, da smo lahko simbolično nagradili mlado družino z Gorenjske, ker so z obiskom dopolnili številko 200.000. Naše celoletno dogajanje ob obletnici, obenem pa stalne naložbe v boljšo ponudbo in tudi dostop, dokazujejo, da je grad bil in ostaja slovenska privlačnost," je dejal Matjaž Završnik, direktor javnega Zavoda za kulturo Bled. Urejene dostopne poti, načrt postavitve dvigala, številne domače in tuje poroke ter pestro dogajanje skozi vse leto prinašajo bogat zaslužek: dober milijon evrov od vstopnine. Prav iz tega vira skrbijo za muzej, prireditve ter vse potrebne naložbe.

Če je grad zgodba o uspehu sam po sebi, je Pristava (ob cesti proti Bohinju) povsem drugačna zgodba. Edino dogajanje v teh nekdanjih konjušnicah srbskih vladarjev je zdaj galerija Deva Puri, za katero skrbi David Rjazancev in opozarja na izgubljene priložnosti.

Razstavi del Picassa in slovenskih impresionistov sicer privabljata tisoče, a usoda Pristave bo še lep čas zapečatena: "Naše podjetje je prekinilo najemno pogodbo in zaradi recesije tudi obnove Pristave ne bo. Enako velja za Vilo Bled. Odpovedni rok se izteče čez slabo leto," je povedala Janja Jenšterle, svetovalka v podjetju Sportina, ki je najelo obe stavbi.

Pristava kot stavba neusmiljeno propada. Še v času bivše države jo je (tudi že izginulo) tekstilno podjetje Almira iz Radovljice prenovilo v center obrti in podjetništva, kasneje so bile v Pristavi tudi prireditve, ni se uresničil načrt kulturnega središča s fundacijo Ciuha, zdaj je obupala tudi Sportina. Objekt je v lasti države, prav tako bližnja protokolarna Vila Bled, njuna prihodnost pa je zdaj povsem negotova.