Mesec mednarodnih izzivov se bo v ponedeljek ob 17. uri pričel v Mednarodni pisarni ŠOU v Ljubljani, ki bo odprla vrata za vse študente in jim predstavila svoje dejavnosti, med drugim Recepcijo za tuje študente, ki že tri desetletja pomaga tujim študentom, ki se odločijo za študij oziroma opravljanje prakse v Sloveniji. Recepcija v vsakem semestru ob prihodu v Ljubljano ter pri urejanju logističnih zadev, kot so prijava bivanja, iskanje študentskega dela, podpis pogodb in nakup mesečne avtobusne vozovnice, pomaga več kot 600 tujim študentom.

V okviru Mednarodne pisarne se bodo predstavila še mednarodna društva, obiskovalci pa se bodo lahko udeležili tudi predstavitve STA Ljubljana in Evropskega prostovoljnega društva. Katarina Košak, ministrica za mednarodno sodelovanje ŠOU v Ljubljani, je ob tem pojasnila, da letošnji Mesec mednarodnih izzivov sestavlja iz pet tednov, in sicer izobraževalni teden, kulturni teden, športni teden, slovenski teden in zabavni teden. V okviru vsakega izmed njih se bo zgodilo več različnih dogodkov, s katerimi želijo predvsem povezati slovenske in tuje študente. "V Mednarodni pisarni ŠOU v Ljubljani se zavedamo, koliko različnih interesov imajo študentje, zato smo želeli ponuditi za vsakega nekaj. Naš glavni cilj pri tem je slovenskim študentom približati tujino in jih spodbuditi za odhod na študij ali delo v tujino, tujim študentom pa želimo približati slovensko kulturo in tradicijo, predvsem da jo spoznajo na zanimiv in nekoliko drugačen način. Temu bo namenjen zadnji, tako imenovani slovenski teden Meseca mednarodnih izzivov," je povedala Košakova.

Osrednji dogodek prvega tedna Meseca mednarodnih izzivov bo že tradicionalna mednarodna večerja, ki se bo v četrtek, 10. novembra, od 21. ure dalje odvijala v F-Clubu. Na prireditvi bodo tuji študentje v Sloveniji predstavili kulinarične dobrote držav, iz katerih prihajajo, in tako udeležencem omogočili spoznavanje drugih kultur na nekoliko drugačen, predvsem okusen način.

V okviru dogajanja se bo zvrstilo še pet brezplačnih kratkih tečajev italijanščine, francoščine, portugalščine, ruščine in španščine ter pettedenski tečaj slovenskega jezika za tuje študente. V slovenskem tednu se bodo lahko študentje udeležili tečaja tradicionalne slovenske kuhinje, slovenskega filmskega večera ter slovenskega večera, na katerem se bodo spoznali s slovensko kulturo in tradicijo. Odvilo se bo tudi več brezplačnih delavnic.

Mesec mednarodnih izzivov ŠOU v Ljubljani se bo uradno zaključil v četrtek, 8. decembra, s tradicionalnim slovenskim večerom v Hostlu Celica, na katerem bodo predstavljene tradicionalne slovenske jedi in pijača, pesmi ter tradicionalni slovenski plesi.