Govorila je predvsem o povojnih pobojih, medtem ko se narodnoosvobodilnega baje skoraj ni dotaknila. "Kdor ne pozna zgodovine, je obsojen na njeno ponavljanje. Zgodbe o mučeništvu so se skrile za zidovi molka. Čas je, vsaj zdelo se mi je tako, brisal stopinje morilcev. Njihove krvave roke so znova in znova pripovedovale izmišljene pravljice o svoji nedolžnosti," je med drugim poudarila Šulinova in dodala, da stara dama Evropa prepočasi popravlja svoje grehe, da generacija žrtev izumira, da pa ostajajo mladi, ki imajo pravico vedeti, kaj so počeli njihovi očetje in dedje.

"Presenečeni smo bili, da je ta ženska izkoristila sveti kraj, ki je posvečen 2450 domačinom, borcem, padlim, zapornikom, taboriščnikom in mučenim iz Goriške, pa tudi 105 padlim borcem Ruskega bataljona, za promocijo svoje stranke," je ogorčen predsednik novogoriške borčevske organizacije Vladimir Krpan. Nič manj ni kritičen zgodovinar Branko Marušič, ki pravi, da je Šulinova izrabila vsakodnevne politične interese in besede namenila tistim, ki bodo čez nekaj tednov odločali, komu prepustiti usodo slovenske države. "V zreli družbi se takšen dogodek ne bi smel več ponoviti," poudarja Marušič.

Župan mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, ki je bil med udeleženci na Trnovem, pa je povedal, da je bil nagovor svetnice, ki izvira s Trnovega, njeno osebno videnje, ne pa stališče mestnega sveta.

Zanimivo je, da se Šulinova čudi nad tolikšnim odmevom na izrečene besede in dodaja, da je bil njen namen pokloniti se žrtvam druge svetovne vojne, vsem žrtvam, ki so bile pobite po vojni, ter žrtvam osamosvojitvene vojne in času, v katerem živimo.