10. Janković napoveduje najboljšo državo na svetu

Na ustanovnem kongresu Pozitivne Slovenije, ki ga lahko mirno prištejemo med najkrajše kongrese političnih strank na Slovenskem, je njen soglasno izvoljen predsednik Zoran Janković v svojem slogu napovedal, kaj je njegov cilj, če dobi mandat za sestavo vlade. Najboljša država na svetu.

9. Raziskava Mediane: Stranka Gregorja Viranta prehitela Janševo SDS

V poplavi predvolilnih javnomnenjskih raziskav je prejšnji teden največ zanimanja vzbudila tista od Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana. Ugotovili so, da je doslej vodilno SDS prehitela stranka Gregorja Viranta, ki bi jo volilo 17,2 odstotka vprašanih. SDS bi volilo 16,5 odstotka vprašanih. Na tretjem mestu je pristala stranka Zorana Jankovića s 13 odstotki.

8. Kampanja se izteka

Vlado Miheljak v svoji kolumni ugotavlja, da je predvolilna kampanja, ki se odvija zdaj „resnično prebila vsak, tudi najohlapnejši okvir dostojnosti“. Predvsem to velja za nacionalno televizijo oziroma njen multimedijski center.

7. Samuel Žbogar: Naš največji problem je bil, da smo članica Evropske unije

Slovenska kandidatura za sedež nestalne članice v Varnostnem svetu Združenih narodov se je ta teden klavrno končala. Zunanji minister Samuel Žbogar jo je bil namreč po šestnajstih krogih merjenja moči z Azerbajdžanom prisiljen umakniti. Bojda zaradi negativne kampanje naše nasprotnice.

6. Z golimi fotografijami izsiljeval učiteljico

Na dan je prišla zgodba o izsiljevalskem dijaku šentviške gimnazije, ki se je nekako dokopal do USB ključka, na katerem je bilo več nerodnih fotografij omenjene učiteljice. Na nekaterih je bila celo gola. Najprej je dijak zahteval nekaj tisoč evrov, pozneje pa še vprašanja za kontrolne naloge. Storilca in ključek so našli policisti v sredo zjutraj, ko so pri petnajstih dijakih opravili hišne preiskave.

5. Homoseksualnega moškega našli mrtvega in obešenega na ulično svetilko

Škotsko in svet je pretresla novica o umoru homoseksualnega moškega, ki so ga neznanci hudo pretepli, živega zažgali, njegovo truplo pa pustili ob cesti. Britanska policija je kmalu po napadu prijela 18-letnega osumljenca, več o motivu za krut umor pa bo verjetno razkrila preiskava.

4. Finančna preiskava razburja odvetnike

Država naj bi osumljencem najhujših kaznivih dejanj s pomočjo finančne preiskave, ki jo omogoča zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (o njem bodo morali poslanci zaradi veta državnega sveta sicer ponovno odločati) ,lažje odvzela nezakonito pridobljeno premoženje. Uvedba finančne preiskave pa je razburila odvetnike, saj so prepričani, da omogoča nesorazmeren poseg v zasebnost.

3. Posredovanje italijanskih varuhov slovenskega neba

Prejšnjo nedeljo zjutraj sta nad Slovenijo poleteli dve italijanski lovski letali. Posredovati sta morali zaradi manjšega letala iz Nemčije, ki se ni odzivalo na pozive kontrole letenja - menda so se mu pokvarile radijske naprave. Italijanska lovca sta se po obvestilu hrvaške zračne kontrole, da je letalo pristalo v Splitu, vrnila nazaj v svojo bazo.

2. Razkritje nakazil v "davčne oaze": poslanci za kos mesa ubili kravo

Novela zakona o preprečevanju pranja denarja, uradu za preprečevanje pranja denarja nalaga javno objavo vseh transakcij nad 30.000 evrov v 40 izbranih, davčno ugodnejših držav. Javno razkrivanje dobaviteljev in pogojev poslovanja z njimi pa bo močno škodilo podjetjem, saj bodo ti prej ali slej prišli v roke njihovim konkurentom.

1. Peter Jambrek o tem, da je SDS stranka frustriranih nižjih slojev

Peter Jambrek, nekdanji predsednik Zbora za republiko in nekakšen mentor Gregorja Viranta je v intervjuju za Planet Siol povedal marsikaj zanimivega. Najbolj pa nas je presenetila izjava o tem, da je SDS stranka frustriranih nižjih slojev, ki nakazuje, da se Jambrek čedalje bolj distancira od stranke Janeza Janše.