Sojenje se je začelo z zamudo, saj je na Sanaderja pred sodiščem čakala ogromna množica novinarjev, ki pa so jih, preden so vstopili v dvorano, dvakrat pregledali, kar je le še upočasnilo celotno dogajanje.

Na sodišče prišel s palico

"Opravičujem se, da sem prišel na sodišče oblečen tako, rekli so mi namreč, da grem k zdravniku. V ambulanti sem že v nedeljo prosil za pregled, včeraj popoldan so mi rekli, da grem v bolnico. Zato se opravičujem, da nisem prišel v obleki," je Sanader pojasnil pulover in kavbojke, v katerih se je znašel pred sodiščem. Na vprašanje sodnika Ivana Turudića o njegovem počutju je odgovoril, da trpi za visokim krvnim pritiskom.

(Foto: Reuters)

Po poročanju hrvaških novinarjev, ki so bili v sodni dvorani, je Sanader videti dokaj utrujen, precej je tudi shujšal, oči pa je imel krvave. Dodali so, da si je pri hoji pomagal s palico, videti pa naj bi bil zaskrbljen.

Bivši premier je med drugim pojasnil, da je pričakoval, da ga bodo izpustili na prostost proti plačilu varščine in da bo nato na prostosti opravil potrebne zdravniške preiskave. Turudić je nato povabil medicinskega sodnega izvedenca Vladimirja Gašparovića, ki je potrdil, da se Sanader že več tednov pritožuje zaradi težav s srcem.

Nepravilen ritem srca in pritisk v prsih

"Zdravniki so Sanaderju v začetku septembra predlagali koronarografijo, a do danes posega niso opravili. Minulo nedeljo je Sanader vnovič zahteval zdravniško pomoč, preiskave pa je opravil v četrtek popoldan, ko so vnovič svetovali koronarografijo," je povedal Gašparović. Kot je dodal, je Sanader tudi danes zjutraj zdravniku potožil zaradi občasnega nepravilnega ritma srca in pritiska v prsih.

"Menim, da Sanader danes ni pripravljen na sojenje, saj želi opraviti koronarografijo, ki pa bi ji morali dati prednost pred nadaljevanjem sojenja,“ je pojasnil Gašparević, ki je dejal, da ima Sanader tudi težave z nepravilnim bitjem srca.

Izmučeni Sanader. (Foto: Reuters)

Na vprašanje sodnika, ali je Sanader sposoben spremljati obravnave, je zdravnik dejal, da bi to predstavljalo določeno tveganje zaradi stresnih razmer, kakršne predstavlja sojenje.

Nato je sodnik obravnavo preložil na prihodnji četrtek, 3. novembra, ko je bil že sicer predviden naslednji narok v primeru sojenja Sanaderju. Obtožnica ga bremeni domnevnega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja pri pogodbi o posojilu 20 milijonov evrov za potrebe hrvaške diplomacije.

Namerno prelaganje postopka?

V današnji sklepni besedi je bil Turudić kritičen do tega, da Sanader ni opravil pregleda pred začetkom obravnave, saj je prve težave začutil že v začetku septembra.

"Zaenkrat ne bomo ocenili, da je šlo za namerno prelaganje postopka, glede na to, da ste imeli dva meseca in pol, da bi uredili svoje zdravstveno stanje," je povedal Turudić. Kot je dodal, je Sanader računal z odpravo pripora, vendar pa na odločitev sodišča, da bi se branil s prostosti ob plačani varščini, nikakor ni mogel vplivati.

Po današnji obravnavi je Turudić jezno zapustil sodišče in ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja. Novinarjem se je izognila tudi tožilka Tamara Laptoš.

(Foto: Daylife)

Sanaderjeva odvetnica Jadranka Sloković je po obravnavi povedala novinarjem, da se zdravstvene težave njihovega klienta stopnjujejo v zadnjem času zaradi pritiska sojenj, na katera se mora Sanader pripraviti. Dodala je, da so bili pripravljeni na današnjo obravnavo.

"Nič nismo prestavljali. O zdravstvenih preiskavah nismo odločali mi, temveč uprava pripora, ki je čakala od nedelje, da bi Sanaderja v četrtek poslali na preiskave," je dejala Slokovićeva.

Žilne opornice ne bodo vstavljali

Sanaderja so takoj po današnji obravnavi pregledali v bolnišnici, kjer so mu opravili koronarografijo.

"Sanaderja smo pregledali in bo vsekakor ostal v bolnišnici do jutri, ko bomo s pristojnimi institucijami videli, kako bomo nadaljevali zdravljenje, ki ga potrebuje zaradi težav s srcem," je dejal predstojnik klinike Davor Miličić. Kot je še poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, ni želel bolj podrobno govoriti o zdravstvenem stanju Sanaderja.

Medtem je Jutarnji list na svoji spletni strani poročal, da so zdravniki ugotovili, da Sanaderju ni treba vstaviti žilne opornice. Kot so pojasnili, današnje preiskave niso pokazale, da bi imel Sanader zožene žile dovodnice.

Napovedujejo, da bo Sanader 3. novembra lahko spremljal obravnavo na sodišču.

Sojenje stoletja na Hrvaškem

V obtožnici Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) piše, da je Sanader kot tedanji pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od koroške banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije. To je dobil za posredovanje pri posojilu v višini 20 milijonov evrov za nakup in urejanje hrvaških diplomatskih poslopij med letoma 1994 in 1995. Ker je bila Hrvaška takrat v vojni, je obtožen tudi vojnega dobičkarstva.

(Foto: Daylife)

Preiskavo v primeru domnevne provizije Hypo banke so sprožili marca letos, potem ko je avstrijsko državno tožilstvo Hrvaški izročilo dokumente, na podlagi katerih so ugotovili, da se je Sanader dogovoril za sporno provizijo z bivšima direktorjema Hypo banke Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem. Proti omenjeni dvojici poteka preiskava v Avstriji zaradi domnevne zlorabe položaja in pooblastil v koroški banki.

BBC, Reuters in kitajska Xinhua: Na sojenje Sanaderju bo več kot 200 novinarjev

Sanader je večkrat ponovil, da ni kriv, še posebej pa se mu upirajo obtožbe za vojno dobičkarstvo, saj je bil, kot trdi, polkovnik hrvaške vojske.

Njegova obramba trdi, da tožilstvo nima nobenih dokazov, ker se sklicuje na zakon o nezastaranju kaznivega dejanja vojnega dobičkarstva med tranzicijo in privatizacijo ter mu želi soditi za dejanja izpred 17 let, ki "jih ni storil".

Zaradi podkupovanja ter zlorabe položaja in pooblastil, ki so povezana z vojnim dobičkarstvom, Sanaderju grozi do deset let zapora. Tožilstvo poleg tega zahteva, da bivši premier vrne provizijo.

Sicer pa vse o nekdanjem premierju Hrvaške zbiramo na ENEM MESTU.