Za pogovor je bila sprva malce nezbrana, vidno slabe volje. Trenutek razočaranja. Prebrala je droben tisk na ponujeni pogodbi, ki ji jo je v podpis prinesla v. d. direktorice Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad. Trenutek je izražal zmedo in neurejena razmerja vsega 22 dni pred začetkom sezone svetovnega pokala v norveškem Beitostolnu in le mesec več od vnovičnega gostovanja karavane na osredjem Pohorju, 17. in 18. decembra na Rogli. "Že do konca decembra lahko s Katjo Višnar, če nama uspe zmagati na tekmi ali dveh, pobereva ves nagradni bonus denarnega sklada, ki je namenjen za teke. Potem pa?" se je spraševala Vesna Fabjan, tekačica, ki bo po slovesu Petre Majdič nosila breme prve dame smučarskega teka.

Četrta z zadnjega svetovnega prvenstva v Oslu, z dvema zmagama v svetovnem pokalu ena najboljših sprinterk, je prav s tem odzivom razkrila, kam v tej zimi sežejo njene in želje kolegic. Medtem ko so Mirjam Cosettini, Anja Eržen in Alenka Čebašek hitro vrnile podpisane pogodbe, so Fabjanova, Barbara Jezeršek in Katja Višnar upravičeno pozorne tudi na druge podrobnosti. "S tem bi se morali ukvarjati pred meseci, ne pa zdaj, tik pred odhodom na tekme v Skandinavijo," je tožila Fabjanova. Čeprav šefi nad predvidenim skupnim proračunom ne tarnajo, pa se vsem toži po lanskem letu, ko je ob Petri Majdič nekdanjii direktor Primož Ulaga te stvari okoli pogojev uredil že daleč prej v juliju.

Predstavitev reprezentance s šestimi dekleti in šestimi fanti je odraz stanja, da smučarski tek v preteklih letih ni bila le Petra Majdič. Obe reprezentanci Vladimirja Korolkeviča (pomaga mu Jaro Gajdoš) in Ivana Hudača sta se v četrtek vrnili z daljšega vadbenega ciklusa na Ramsau/Dachsteinu. Vodja tekov Marko Gracer, ključni mož te panoge v Sloveniji, zdaj predvsem gleda v nebo, na internet in mobitel, kjer zbira novice, kam na vadbo ob odjugi v vsej Evropi, da ohranijo optimizem z opravljenih treningov. Čez nekaj dni so imeli v načrtu pot na Norveško in čez dobra dva tedna že na tekmo FIS v Beitostolnu. "Imela sem nekaj zdravstvenih težav, a je prilagojena vadba vseeno dobro uspela. Cilji so visoki skozi vso sezono, posebno na Rogli," je strnjena napoved Vesne Fabjan, ki se zaradi kronično vnete sluznice boji kombinacije mraza in hudih naporov. Inhalator in vlažilec zraka sta v potovalki kot rokavice in kapa. Katja Višnar je bila pozorna predvsem na trening na nadmorski višini Dachsteina. "Res sem pazila, da sem tekla počasi, brez hudih naporov. Hitre treninge na nižini sem tako naredila lažje in hitreje kot pretekla leta ter brez zdravstvenih težav. Ker še nisem svetovna prvakinja, sem imela v treningu nekaj novosti. Več vzdržljivosti, več treninga moči, več tehnike in koordinacije. Težko čakam na tekme," pravi Blejka, ki se je poleti vrnila s kolajno s svetovnega prvenstva z rolkami. "Doktor Milić mi je na testiranju na fakulteti za šport dejal, da bi ob takem napredku na testih tudi na tekmah morala 'leteti'. Res sem napredovala. Vzdržim več. Vidi se napredek vadbe moči s trenerjem v fitnesu. Pazim na prehrano. Počutim se izvrstno," je optimistka Barbara Jezeršek, ki bo na daljših razdaljah od sprinta nosila breme prve naslednice Petre Majdič.

Duh Majdičeve je bil na predstavitvi reprezentance nedaleč od gradbišča na tekaškem poligonu Petra Majdič sicer vseprisoten. Vendar se na Rogli, očitno ob vnaprejšnjem dogovoru, osebno ni prikazala, da ne bi odvzela pozornosti reprezentanci 2011/12. Majdičeva bo vseeno uradni obraz tekme svetovnega pokala. "Odločili smo se, da bo to še vedno Petra. Če pa bo katera od mlajših presegla njeno tretje meste izpred dveh let, bomo seveda v prihodnje z veseljem zamenjali," je bil argument z Rogle, kjer so že imeli sedem snežnih dni z urejeno smučino. Skoraj več kot vso preteklo zimo. Obljubili so, da bodo poskušali zasneževati že po 7. novembru. Gradnja objekta (hotela) ob tekaškem centru je že v taki fazi, da bo dvignila raven organizacije na tekmi v decembru, obljubljajo.