Zaradi vseh zapletov vodja projekta Vasja Mohar ni želel napovedovati, kdaj bodo novo stavbo, ki so jo duhovito poimeno-vali Dalmatinka, dokončali, dejal je le, da se bodo zdaj trudili naložbo brez prekinitev izpeljati do konca.

Takih in podobnih napovedi je bilo že veliko, nazadnje pa so se investitorji pošteno spotaknili pred enim letom, ko je zaradi vbrizgavanja betona v temelje sosednje stavbe ta razpokala. Taki zapleti glede na slabo statiko bližnjih stavb niso bili niti tako zelo presenetljivi, saj je upravna enota investitorju na podlagi občinskega prostorskega akta dovolila izkopati tri podzemne etaže za garažo, kar je zahtevalo kar zahtevno zaščito gradbene jame, ki so jo morali zaradi poškodb na sosednjih objektih tudi spreminjati.

Od letošnjega poletja dela napredujejo brez večjih zastojev, avgusta so začeli betonirati kleti, danes so prišli že do prvega nadstropja. Če ne bo novih zapletov, bi lahko s tem tempom stavbo dokončali prihodnje leto, po projektu bo v njej 13 stanovanj, v pritličju pa predvidoma poslovni prostori.

Po javno dostopnih podatkih je 51-odstotni lastnik družbe Hiša 8 podjetje Mega, d.o.o., iz Ljubljane, medtem ko ima preostalih 49 odstotkov v lasti celjski podjetnik Stanko Božičnik, znan kot lastnik gradbenega podjetja SGP Nova v prisilni poravnavi.

Eden največjih upnikov omenjenega podjetja, banka Hypo, je očitno tudi med glavnimi financerji projekta na Dalmatinovi ulici 8, saj ima od oktobra 2008 na zemljišču vpisano kar 12,5 milijona evrov vredno hipoteko.