Čeprav naj bi bil po načrtih iz leta 2008 kompleks umetniških akademij ob Roški cesti zgrajen že leta 2012, pa Pejovnik pravi, da je zaradi mnogih zapletov ta rok popolnoma nerealen. Nedavno se je zapletlo pri zemljišču, kjer naj bi stale akademije. Čeprav so bili na univerzi po Pejovnikovih besedah "povsem prepričani, da je vsa parcela v lasti države", pa se je izkazalo, da je bilo 500 kvadratnih metrov v denacionalizacijskem postopku vrnjenih prejšnjemu lastniku. Čeprav je ta nepričakovana težava upočasnila postopke, je Pejovnik neomajen, da bodo ta kos zemljišča pravočasno odkupili ali zamenjali.

Pred oddajo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja bo potreben prenos zemljišča iz državne lasti na univerzo, česar država še ni storila. Po Pejovnikovih besedah je priprava projektne dokumentacije tik pred zaključkom, da pa bodo kljub temu vseeno počakali na prenos lastništva zemljišča in nato oddali vlogo. Rektor ocenjuje, da bi gradbeno dovoljenje lahko dobili naslednje leto, v letu 2013 pa na univerzi načrtujejo zaprtje finančne konstrukcije tega okrog 140 milijonov evrov vrednega projekta.

Ker je Univerza v Ljubljani nedavno pridobila 85 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev za izgradnjo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za računalništvo in informatiko, Pejovnik dvomi, da bi lahko dobili nepovratna evropska sredstva še za kompleks umetniških akademij. Gradnja akademij na Roški cesti se bo po Pejovnikovih besedah zato financirala s kreditom, za katerega bo univerza pridobila državno poroštvo. "S poroštvom bo odpravljena še zadnja ovira pri gradnji akademij," predvideva Pejovnik in začetek gradnje postavlja v leto 2014. "Stavbo pa bo slavnostno odprl neki drug rektor," še doda, saj naj bi se gradnja končala leta 2016.