Sindikat izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) je namreč prejšnji teden pripravil predlog tristranskega sporazuma, ki bi pomenil rešitev problematike delavcev IPS, ki je izbruhnila avgusta hkrati s stavko žerjavistov.

Luka Koper je danes skladno z dogovorom na zadnjem sestanku in v roku poslala ostalima stranema poslala svoj odgovor, so sporočili iz Luke.

Ob tem so poudarili, da je v njihovem interesu, da imajo podjetja IPS urejena razmerja s svojimi zaposlenimi, saj to vpliva na kakovost in varnost opravljenih storitev, zato obe strani pozivajo, naj pristopita k dogovoru o obsegu in vrsti minimalnih pravic.

Kot so še spomnili, Luka s tem sporazumom pridobi funkcijo nadzora in mediatorja, ki ji med drugim omogoča prekinitev pogodb s tistimi podjetji IPS, ki bi kršila dokumente, ki urejajo to problematiko. Hkrati se Luka Koper s tem sporazumom zavezuje, da bo v primeru prenehanja pogodbe enega podjetja poskušala posredovati pri drugih podjetjih, ki bi bila pripravljena prevzeti delavce, ki bi sicer ostali brez zaposlitve.

Poleg tega v družbi predlagajo, da bi določila obstoječih in bodočih dogovorov med SIPS in podjetji IPS veljali tudi za nova podjetja, ki bi z Luko Koper sklepala pogodbe o izvajanju pristaniških storitev.

Po mnenju predsednika uprave Luke Gregorja Veselka, čigar besede so povzeli v sporočilu za javnost, so "postavili dobra izhodišča za sklenitev sporazuma, ki bo delavcem zagotavljal varnost, njihovim delodajalcem transparentno poslovno okolje in ki ne bo v ničemer ogrozil strateških načrtov Luke Koper".