Incident se je zgodil 17. oktobra zjutraj, tik pred pričetkom pouka, ko sta 21-letni fant in dekle pred šolskim poslopjem udarila 14-letnika in ga zbila na tla. Ob tem si je devetošolec poškodoval zob in presekal ustnico. Ostali šolarji so o dogodku obvestili učitelje, ki so dečku takoj prihiteli na pomoč ter poklicali reševalce, policijo in starše. Policija je napadalca kasneje izsledila in jima izrekla denarno kazen v višini 330 evrov.

Neuradno je slišati, da naj bi napad organiziral eden izmed učencev, ki so ga vrstniki zbadali in se nad njim fizično izživljali. Kot je povedala ravnateljica omenjene šole Lučka Lazarev Šerbec, ozadje dogodka še vedno podrobno raziskujejo. Glede na kompleksnost zadeve se zato ni želela opredeliti, kdo je bil v tem primeru žrtev.

Preberite: Pred osnovno šolo s pestmi nad učenca

Bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da so si vpleteni v incident grozili tudi prek spleta, predvsem spletnega omrežja Facebook. Takšno ravnanje je po besedah ravnateljice med mladimi danes močno razširjen pojav, česar so se začeli zavedati šele po tem incidentu. "Otroci drug drugemu nekaj govorijo, pišejo, ne zavedajo pa se, da to govorijo eni osebi, ki jo lahko s tem ustrahujejo, užalijo ali prizadenejo," je dejala. "Že sami izrazi, ki jih uporabljajo, so nevarni, saj se ne zavedajo njihovega pomena."

Za takšne dogodke je tako po njenih ocenah kriva predvsem "nasilna komunikacija prek vse mogoče informacijske tehnologije", kot so SMS in Facebook. "Verbalno nasilje je lahko včasih še hujše kot fizično in otroci se tega ne zavedajo. Raziskave kažejo, da je izredno veliko otrok med 12 in 15 let verbalno nasilnih," je ponazorila.

Sodelovanje učiteljev in staršev

Pri preprečevanju nadaljnje krepitve tega pojava je po njenem mnenju ključno sodelovanje šole in staršev. Zato so na njihovi šoli danes popoldne sklicali izredni roditeljski sestanek, na katerem bodo staršem predstavili ozadje tega medijsko že precej izpostavljenega primera ter predloge za izboljšanje stanja. "Smo zelo dobra šola, otroke zelo veliko naučimo, a na takšne stvari nimamo vpliva, še posebej če nas o tem nihče ne obvesti. Če bi nas pravočasno obvestili, pa bi zagotovo prej ukrepali," je dejala.

Dodala je, da je raziskava, ki so jo lani opravili na šoli, pokazala, da je zaznavanje nasilje med mladimi, tako verbalnega kot fizičnega, zelo problematično. "Ugotovili smo, da mladi nimajo razčiščenih predstav o tem, kaj je prav in kaj ne," je dejala. "Ravno zato smo se odločili, da gremo v mediacijo."

Tako so na šoli izobrazili učitelje mediatorje in enajst vrstniških mediatorjev. "To že imamo in bi se tisti, ki so bili v stiski, lahko tega poslužili. A oni so vzeli stvari v svoje roke," je dodala. Prav tako je šola opremljena s kamerami, ki pa ne pokrivajo celotnega šolskega območja.

Dodatni videonadzor

Po besedah ravnateljice bodo zdaj zaprosili za dodatni videonadzor in dodatna predavanja, da bi lahko v prihodnje takšne dogodke preprečili. Med drugim bodo zaprosili za dodatnega psihologa, izvajali predavanja o nevarnosti spleta in možnostih miroljubnega reševanja sporov ter poskušali otrokom omogočiti, da bodo lažje izrazili svojo stisko. "Zadovoljna bom, če so se otroci iz tega primera naučili, da jim lahko pomagamo," je dejala.

Na ministrstvu ter inšpektoratu za šolstvo in šport so za dogodek na Osnovni šoli borci za severno mejo izvedeli iz medijev, pa tudi sicer jih šole o tem niso dolžne obvestiti. Inšpektorat je po uradni dolžnosti uvedel postopek, pregled bodo opravili v tem tednu.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, šolska zakonodaja posebnih določb v zvezi s takimi dogodki nima, mora pa vsaka šola posebej v pravilih šolskega reda in hišnem redu opredeliti načine zagotavljanja varnosti, organizacijo nadzora v šolskem prostoru ter ukrepe za zagotavljanje varnosti. V kolikor v šoli pride do dogodkov, ki ogrožajo varnost učencev, je šola glede na okoliščine posameznega dogodka dolžna obvestiti starše učenca, poskrbeti za varnost vseh učencev, v primeru poškodbe zagotoviti ustrezno zdravstveno pomoč ter obvestiti pristojne organe (policija).