V pripravah na to sezono se je osredotočila predvsem na obe tehnični disciplini, kjer ima največ rezerve. V slalomu je pred leti že blestela, a je v zadnjih sezonah predvsem zaradi številnih odstopov izgubila stik z najboljšimi. V veleslalomu pa je nokavtirala svetovno konkurenco že na uvodni tekmi v Söldnu, kjer je dosegla sploh prvo zmago v svetovnem pokalu v tej disciplini. Po videnem na uvodu jo bodo tekmice težko dohajale, čeprav bo do konca svetovnega pokala še 39 preizkušenj.

Pot do prve veleslalomske zmage je bila zaslužena, saj ji je morala za štiri stotinke sekunde priznati premoč tudi olimpijska prvakinja Viktoria Rebensburg, ki je od veleslalomskih specialistk na uvodu pokazala največ. Kako je garala na treningih, govori tudi izjava Andree Massija, ki pravi, da je za Američanko vsak trening kot tekma. Lahko pade tudi po trikrat, a vztraja pri svoji liniji, ki ji po navadi najbolje uspe prav na tekmah.

Z najboljšo alpsko smučarko zadnjega desetletja smo se pogovarjali na predstavitvi začetka sezone svetovnega pokala, 42 ur pred tem, preden je dosegla 42. zmago v karieri. Nekaj vprašanj pa smo vedno dostopni in nasmejani Američanki zastavili v tiskovnem središču pod ledenikom Rettenbach po zmagi v Söldnu.

Je izjemen uvod v sezono posledica odličnih priprav?

Gotovo. Z ameriško ekipo sem se pripravljala v Čilu in na Novi Zelandiji. Odlično sem trenirala in sem presrečna, da sem že na prvi tekmi svetovnega pokala pokazala vse svoje znanje ter se s filigransko taktiko uvrstila na najvišjo stopničko. V veleslalomu sem po tretjem mestu v minuli sezoni v Špindlerjevem Mlinu (tedaj se je prvič uvrstila na veleslalomske zmagovalne stopničke, op. p.) dobila veliko dodatne samozavesti, na kateri sem gradila naprej. Še posebej sem zadovoljna, ker sem to zmago dosegla v Söldnu, kjer me je v preteklosti vedno premagala trema pred uvodom v sezono. Toda ko so občutki tako dobri, kot sem jih imela pred novo sezono, je očitno vse lažje.

Videti ste izjemno motivirani. Očitno vas v tej sezoni zanima le skupna zmaga v svetovnem pokalu. Drži?

V sezoni, ko ni velike tekme, je to edini in hkrati veliki cilj. V minuli sezoni sem nekoliko slabše začela in precej bolje nadaljevala. Maria (Riech, op. p.) si je na prvih tekmah priborila že veliko prednost, predvsem po zaslugi dobrega uvoda v sezono. Zato sem na začetku izjemno motivirana. Sedaj mi bo precej lažje, saj sem startala celo precej bolje, kot sem računala.

Katerim prvinam ste se v pripravljalnem obdobju najbolj posvetili?

Največja sprememba je bila ta, da sem se na Novi Zelandiji pripravljala predvsem v veleslalomu in slalomu, torej disciplinah, kjer sem izgubljala največ točk svetovnega pokala. Potem ko je bil veleslalomski uvod sanjski, si sedaj želim, da bi tudi na slalomskem začetku sezone v Leviju pokazala, da sem napredovala. V zadnjih sezonah je bil prav slalom moja najslabša disciplina. Napovedi v tej disciplini so zelo nehvaležne, saj se napaka zgodi v trenutku. A trening s Saro Schleper mi je vlil dodatno samozavest.

Katere bodo vaše največje tekmice v boju za veliki kristalni globus?

Maria je odlična tekmovalka, ki bo po lanskem uspehu zelo samozavestna. Po tem, kar sem videla na treningih, ima možnosti tudi Tina Maze. Če bo nastopala vse leto tako kot lani v drugem delu sezone, se lahko povzpne tudi na vrh. Omenila bi še Laro Gut in Nicole Hosp. Konkurenca je torej izjemna in na vsaki tekmi bo treba pokazati maksimum.