Pred kakšnim mesecem je bila na facebooku ustanovljena skupnost kanglerizmi, ki je všeč že skoraj tristo ljudem. Tam so o tem, kaj je kanglerizem, zapisali takole:

kanglerizem -a m (á) 1. izjava mariborskega župana Franca Kanglerja, ki več kot očitno dokazuje kronično pomanjkanje intelektualnega nivoja; župan je ponovno izjavil kanglerizem; župan je dodal še en kanglerizem v svojo bogato zbirko; novi kanglerizem je novi dokaz za pomanjkanje nivoja

Mariborski župan Franc Kangler je nedolgo nazaj z eno od takšnih izjav razkril, da se želijo na vzhodu odcepiti od države. Želeli naj bi si namreč imeti avtonomno vzhodno Slovenijo. S tem je le dopolnil celjskega župana Bojana Šrota, ki je pred kratkim povedal, da poziva k protestni akciji proti takšni organizaciji v Sloveniji, kjer je država le Ljubljana z okolico. Kot je povedal, sta s Šrotom k sodelovanju povabila tudi župana Murske Sobote Antona Štihca in nekaj drugih županov vzhodne Slovenije, pri tem pa ni želel izdati, katere, niti kakšne bodo nadaljnje aktivnosti akcije.

V spodnjem video posnetku si lahko ogledate, kako je v nekem drugem primeru razlagal: "Zgradili smo Ljudski vrt, nogometni stadion, kjer smo premagali Sovjetsko zvezo." Tu ne gre le za kanglerizem, ampak tudi za veliko napako v poznavanju geografije in zgodovine, morda pa zgoj za nerodnost. V Ljudskem vrtu smo torej premagali državo, ki je na zemljevidu sveta že dvajset let ni več.

Še več primerov kanglerizmov

“Imeli smo težave s tolpami, ampak danes si upam trditi, da sta Slovenija in Maribor najbolj varni državi v Evropi,” je Kangler dejal v intervjuju za siol.net pred letom dni. Že takrat je Maribor nehote proglasil za samostojno državo.

Ob osemdesetletnici pokopališča Pobrežje je Kangler izrekel naslednje: "Na tem mestu čutim pozitiven srčni utrip." Vsekakor malce nerodno uporabljen izraz.

Ena njegovih prvih izjav na twitter profilu, ki je zdaj ne morete več najti, je bila: "Vse najdete na interneti, te pa zaj še mene." Ali je bilo to morda zapisano na lažnem profilu, ne vemo, šlo pa naj bi za Kanglerjevo izjavo.

Na prireditvi Zlata lisica 2010 pa se mu je zgodila še ena nevšečnost, ko je izjavil: "Upam, da boste danes uživali v našem prelepem zelenem Pohorju." Pohorje je bilo prekrito s snegom.

Ob neki priložnosti pa je "izumil" avstrijščino. "Časopis bo izhajal v slovenščini in avstrijščini."

"Slovensko vojsko bomo približali civilizaciji," pa se je zmotil ob odprtju kadetnice. Takratni minister Karl Erjavec ga je hitro popravil: "Verjetno mislite civilnemu prebivalstvu?"

Nerodno pa lahko postane tudi, če izraz rigorozno zamenjaš z religiozno: "Religiozno bomo kontrolirali avtobusne vozovnice."

Namesto na levem in desnem bregu Drave, je nekoč dejal: "Na bregu leve in desne Drave."

Absolvente pa je ob neki priložnosti nagovoril kar z "Dragi naši abstinenti!"

Tudi na soočenju županskih kandidatov se je malce zapletel in pomešal besede: "Čas je, da rešimo trajnostno rešitev mestnega prometa." Prav tako je na enem izmed soočenj dejal: "Za razliko od mojih dveh kandidatov." Pa ni šlo za njegova kandidata, ampak za druga dva kandidata oziroma njegova nasprotnika, protikandidata.

Pa še ena popolnoma nesmiselna izjava za zaključek: "Zahvaljujem se gostom, da so nas pogostili tukaj v Mariboru."

Vsekakor gre v takšnih in podobnih primerih lahko za premalo razmisleka ob izgovorjenih besedah, lahko bi bil vzrok premalo izkušenj in znanja o javnem nastopanju, ali preprosto - kot so zapisali v skupnosti kanglerizmi - za "izjave, ki več kot očitno dokazujejo kronično pomanjkanje intelektualnega nivoja" mariborskega župana. Presodite sami.