Gadafija so pokopali s sinom Mutasimom in nekdanjim obrambnim ministrom Abu Bakrom Junisom Džaberjem v verskem obredu. Pogreba se je udeležilo nekaj sorodnikov in uradnih predstavnikov, med njimi sinova in oče nekdanjega obrambnega ministra, ki so jih na pogreb pripeljali kot priče.

Trije verski voditelji, zvesti padlemu samodržcu, so na pogrebni slovesnosti molili in opravili verski obred, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovani vir.

Isti vir je še potrdil, da je videl uradno dovoljenje za pokop, iz katerega je razvidno, da je imel Gadafi dve strelni rani, eno v glavi in drugo v prsih, prav tako pa so bile vidne tudi brazgotine od prestalih operacij.

Pogrebi v različnih verstvih sveta: Gadafija bodo pokopali po islamskih običajih

Kot so povedali predstavniki prehodnega sveta, kraja pogreba ne bodo objavili, da ne bi postal tarča vandalov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Gadafijevo truplo je bilo do minule noči spravljeno v hladilnici trgovskega centra v Misrati, ogledali pa so si ga številni prebivalci mesta.

Okoliščine smrti nekdanjega diktatorja so sicer še naprej nejasne. Znano je, da je bil ranjen med poskusom pobega iz Sirte, domnevno pa naj bi ga uporniki, ki so ga zajeli, mučili in verjetno tudi ustrelili.

Vodja libijskega nacionalnega sveta Mustafa Abdel Džalil je sicer v ponedeljek napovedal, da bodo sprožili preiskavo o okoliščinah Gadafijeve smrti. Napoved so pozdravili tudi v uradu Visoke komisarke ZN za človekove pravice Navy Pillay.

Nato naj podaljša misijo

Libijske prehodne oblasti so danes pozvale zvezo Nato, naj nadaljuje misijo v Libiji še najmanj en mesec. Nato je minuli petek napovedal, da bo sedem mesecev trajajočo misijo v tej severnoafriški državi predvidoma končal 31. oktobra.

"Pozivam Nato, naj ostane še najmanj en mesec," je v Bengaziju, kjer se je začel upor proti libijskemu samodržcu Moamerju Gadafiju, izjavil začasni minister za nafto in finance Ali Tarhuni, ki vodi tudi vrhovni varnostni svet pri začasnih libijskih oblasteh.

Severnoatlantsko zavezništvo, ki je letalske napade na Gadafijeve sile sprožilo konec marca, naj bi uradno odločitev o koncu misije objavilo prihodnji teden po posvetovanjih z ZN in začasnimi libijskimi oblastmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.