To so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili z veleposlaništva ZDA v Damasku in obenem pojasnili le, da so se v Washingtonu odločili odobriti Fordu dopust, saj so zaskrbljeni za njegovo "osebno varnost".

Ford je sicer v zadnjih mesecih tarča ostrih kritik s strani privržencev sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki mu očitajo, da pomaga podpihovati nasilje v državi.

Veleposlanik je vladajoči režim ujezil predvsem z obiski nekaterih mest, ki veljajo za utrdbe prodemokratičnega gibanja v Siriji, s katerimi je izkazal svojo solidarnost s protestniki in nasprotovanje nasilnemu zatrtju protestov.

Privržence al Asada je Ford sicer razjezil tudi s svojimi srečanji s predstavniki sirske opozicije ter kritikami načina, na katerega skuša sirski režim krvavo zatreti proteste.

Sirija je v odgovor danes iz Washingtona odpoklicala svojega veleposlanika Imada Mustafo, ki je že odpotoval iz države, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Iz Sirije medtem poročajo o nadaljevanju nasilja vladnih sil, ki so ubile najmanj šest ljudi v mestu Homs, v spopadih med vojsko in dezerterji v več delih države pa naj bi bilo ubitih pet ljudi, med njimi tudi vojak, poroča AP, ki navaja podatke aktivistov.