Velika junakinja uvoda je bila Lindsey Vonn, ki je tekmice presenetila v svoji najslabši disciplini ter dosegla prvo veleslalomsko zmago v karieri. Z uspehom je po Petri Kromberger, Pernilli Wiberg, Janici Kostelić in Anji Pärson postala peta smučarka na svetu z zmago v vseh alpskih smučarskih disciplinah. Američanka prekipeva od motiviranosti, potem ko je v minuli sezoni za tri točke izgubila boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala proti Marii Riesch, ki ji je preprečila poker zaporednih zmag. Nemka se z novim priimkom Höfl na uvodu ni predstavila v šampionski podobi, saj je celo za mesto zaostala za Tino Maze. Na zmagovalne stopničke sta se uvrstili še olimpijska prvakinja Nemka Viktoria Rebensburg in Avstrijka Elisabeth Görgl.

"Več stvari je šlo narobe. Vedno mi je težko prebiti prvo tekmo. Imela sem težave s smučmi, saj je bila podlaga precej ledena. Že v prvih vratcih sem imela občutek, da mi smučka drsi. Ko pomisliš, da te v nadaljevanju čaka še dolga strmina, smučanje postane prava muka. Doživela sem velik udarec na začetku sezone. Upam, da me bo streznil, da bom začela čim prej napadat," je pojasnila Tina Maze, ki je bila presenečena nad dejstvom, da so na prvi tekmi sezone blestele smučarke, ki v Söldnu za razliko od nje sploh niso trenirale. "Po slabšem prvem nastopu (bila je le 20.) sem si želela v drugo pokazati pravi obraz. A enostavno nisem imela zaupanja v smuči. Nočem dramatizirati. Dejstvo je, da stvari niso bile na pravem mestu in tako pač ne gre. Pokazala sem najslabši vožnji, kar sem jih naredila v zadnjih treh mesecih. Težko ju je pojesti."

Medtem ko je bila Ana Drev pred šestimi leti veliki slovenski veleslalomski up in je denimo na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu prehitela tudi Tino Maze, je šla njena kariera navzdol. Strgane kolenske križne vezi v sezoni 2007/2008 so jo od vrha oddaljile, ko je v omenjeni sezoni nazadnje tekmovala konec januarja v Cortini d'Ampezzo. Po operaciji je do sobotne tekme le še trikrat osvojila veleslalomske točke svetovnega pokala. Uvrstitev na prvi tekmi nove sezone med dobitnice točk je zanjo spodbudna. Več bi sicer lahko pokazala na drugi progi, ko je bila po 30. mestu po prvem nastopu na repu nastopajočih.

"Na drugi progi sem v ravnino prenesla premalo hitrosti, zato je bil zaostanek nekoliko večji. Sicer sem zelo zadovoljna, da sem se uvrstila med dobitnice točk, hkrati pa vem, da imam še rezerve. Gledam pozitivno naprej in ne vidim razloga, da med sezono ne bi šlo še na bolje. V nadaljevanju sezone ne bom zadovoljna le s točkami, temveč uvrstitvami med najboljšo dvajseterico," je bila po nastopu zadovoljna Ana Drev.

Na uvodu v sezono je slovensko alpsko smučanje predstavljala še ena rekonvalescentka Mateja Robnik, ki pa prvega nastopa ni končala, potem ko je imela drugi vmesni čas na meji uvrstitve med najboljših 30. "Izgubila sem tekmovalni ritem, zato sem imela precejšnjo tremo. Proga je bila izjemno zahtevna, tako da se je bilo treba smučati zelo odločno. Imela sem težave v strmini. Potem sem želela v želji po pridobitvi časa čim prej spustiti smuči, a sem naredila napako in odstop je bil neizbežen," je svoj nastop ocenila Mateja Robnik ter nadaljevala: "Če pravijo, da se po jutru dan pozna, upam, da v tej sezoni ne bo tako. Sedaj bom morala še več trenirati na trdih podlagah. Na treningih bi bila dobrodošla tudi kakšna časovna primerjava, da prideš na tekmo bolje pripravljen, ne da se sprašuješ, kam sodiš. Z novim trenerjem je bilo na začetku nekaj težav, a smo jih pred tekmo uredili. To so novi trenerji brez izkušenj, prvič v svetovnem pokalu. Upam, da se bodo znašli v svojem položaju."