Britanska vlada svetuje, naj odrasli moški na teden ne spijejo več kot 28 enot alkohola. Za ženske je priporočena količina ne več kot 21 enot na teden. Ob tem britanski zdravniki poudarjajo, da je treba upoštevati, kako pogosto posameznik uživa alkoholne pijače, poroča BBC. Ob bolj pogostem uživanju alkohola je priporočena tedenska količina enot zaužitega alkohola razumljivo manjša, še dodaja spletni portal.

Ministrstvo za zdravje Velike Britanije je dejalo, da nima nikakršnih namenov povečati zgoraj zapisane priporočene količine, čeprav so jim številni zdravniki svetovali, da bi bilo to potrebno. Zdravniki poudarjajo, da so zlorabe alkohola vedno bolj pogoste, pri moških bolj kot pri ženskah, in da je posledično vsako leto več tistih, ki jim zaradi alkohola grozi odpoved jeter.

Sir Ian Gilmore, posebni svetovalec za pitje alkoholnih pijač in nekdanji predsednik Kraljevega združenja zdravnikov, je za BBC poudaril, da je pogostost pitja glavni kriterij pri določanju priporočene količine alkohola. Pri ljudeh, ki pijejo bolj pogosto, je namreč verjetnost, da bodo zboleli na jetrih, veliko večja. Dodal je, da je ob upoštevanju priporočenih količin zaužitega alkohola verjetnost za bolezni jeter zelo majhna.

Vsekakor pa velja, da jetra potrebujejo vsaj tri dni, da se popolnoma regenerirajo. Kljub temu da so jetra zelo trpežen organ, pa jih ne smemo preveč naprezati in preizkušati, koliko alkohola je resnično preveč, še dodaja spletni portal.