"Ni umrl takoj. Potreboval je pol ure," na posnetku razlaga Ureibi, ob njem pa je še nekaj njegovih sobojevnikov, ki mu čestitajo, kažejo zlati prstan in okrvavljeno jakno, ki naj bi pripadala Gadafiju. Na prstanu je vgravirano ime Gadafijeve druge žene Safie in pa datum njune poroke.

Na najnovejšem objavljenem posnetku prijetja Moamerja Gadafija pa so vidni trenutki, ko pokojnega diktatorja izvlečejo iz cevi, v kateri se je skrival, in ga položijo na avtomobil. Ob njem je nekaj upornikov, ki so ga ujeli. Gadafi jih je spraševal, kaj počnejo, poroča al Arabija. "To ni dovoljeno po islamskih zakonih. Kar počnete, je prepovedano. Fantje, to kar počnete, je narobe. Poznate razliko med dobrim in slabim?" jih je vprašal Gadafi.

Uporniki so le vzklikali "Bog je velik", medtem ko je Gadafi prosil za milost, pa mu je nekdo rekel "molči, pes". Posnetek pa tudi razkriva, da je bil Gadafi pred smrtjo sposoben hoditi, kar meče novo luč na njegovo smrt – najverjetneje je šlo za umor. Že prej obstoječe domneve, da so Gadafija ubili med ujetništvom, so libijske oblasti sicer zanikale.

Pleme bivšega libijskega diktatorja zdaj od Prehodnega nacionalnega sveta prosi hitri pogreb Gadafija in njegovih sinov v Sirti, kot velevajo islamski zakoni in tradicija plemena.

Moški, ženske in otroci so se zbrali blizu kraja, kjer leži Gadafijevo truplo, s katerim se hočejo fotografirati. "Hočemo videti psa," so nekateri vpili po poročanju al Arabije.

Preberite še:

Najstarejši Gadafijev sin hudo poškodovan beži po puščavi, v eksploziji naj bi izgubil obe roki

Vojaški poveljniki: Obdukcije Gadafijevega trupla ne bo

Kaj se je zgodilo z Gadafijevimi otroki - kdo je pobegnil in koga so ubili