Tudi za Toojem sta bila Kenijca; drugi je bil Joseph Lagat (2:08,50), tretji pa Michael Chege (2:09,12). Med atletinjami je drugo mesto prav tako odšlo v Kenijo z Jane Rotich (2:33,42), tretja pa je bila Ukrajinka Ilga Kotovska (2:35,04). Organizatorji so si ob rekordni udeležbi želeli izboljšati tudi rekord proge, kar je uspelo Tooju, ki je z zmago in časovnimi bonusi dobil 19.000 evrov; Lagat je prejel 10.000, Chege pa 7.000 evrov. Too je ljubljanski maraton po času uvrstil na 19. mesto na svetu letos, dosegel pa je 46. izid sezone.

Nekaj časa pa v vlažnem in dokaj mrzlem dnevu ni kazalo na rekord. "Zelo težko je bilo. Po 25 kilometrih pa mi je uspelo malo pospešiti. Zelo sem vesel in ponosen, ker mi je uspelo postaviti dober čas in osebni rekord. Poleg tega je bilo ob progi zelo veliko gledalcev, ki so nas spodbujali," je bil zadovoljen Too.

Slovenci se niso vpletli v boj za zmago in rekord, ker je 11 kenijskih in etiopskih tekačev teklo svojo tekmo. "Nisem se oziral na konkurenco. Tekel sem svoj ritem. Sprva sem se držal najboljših deklet, ki pa tekle prepočasi za čas, ki sem si ga želel. Šel sem naprej in večji del maratona pretekel sam," je pojasnil Vračič. Tudi na naslednji mestih sta bila Slovenca, Robert Kotnik je bil zelo oddaljen od zmage v okviru DP (2:34,55), na 14. mestu pa je bil Matjaž Schaubach (2:37,30)

V ženski konkurenci je ostal rekord proge nedotaknjen; Kenijka Kilel Cheptonui je leta 2009 zmagala s 14. časom sezone na svetu (2:25,24). Za Kurgatovo sta bili še dve njeni rojakinji ter Kotovska, sledilo pa je pet Slovenk. Mravljetova je Danejo Grandovec, slovensko rekorderko na 3000 m zapreke, prehitela za minuto in 33 sekund, sledila pa je Žana Jereb (2:52,33).

Že lani je bila s petim mestom Neža Mravlje najboljša predstavnica gostiteljev tekme, tekla pa je pod tremi urami (2:52,25). Ta čas je tokrat krepko presegla. "Na koncu sem zelo zadovoljna z rezultatom. Nisem imela nobenih težav med tekom. V prvem krogu sem tekla z Grandovčevo. Ritem je bil dokaj dober, tudi v drugem mi je šlo dobro in nisem imela nobene krize. Zelo sem zadovoljna in upam, da bom še napredovala. Načrtni treningi se obrestujejo. Imam že dobro vzdržljivost, manjka pa mi še hitrosti," je ocenila Mravljetova. V cilj je prišla skorajda istočasno kot 83-letna Helena Žigon, najstarejša udeleženka maratona, ki je tekla na 21 km.

Kosmač in Cerkovnikova zmagala na 21 km

Mitja Krevs (Štajerska, 31:15) in Mojca Grandovec (39:37) sta prepričljivo zmagala v teku na 10 km na 16. ljubljanskem maratonu v slovenski prestolnici.

Med atleti je bil drugi Blaž Grad (Nike, 33:25), tretji pa Rok Potočnik (Železniki, 33:44). Pri atletinjah pa je bila druga Tina Čačilo (UL Fifa, 40:22), tretja pa Metka Bulc (Uživamo zdravo, 41:23).

Anton Kosmač (1:08,56) in Lidija Cerkovnik (1:20,59) sta zmagala v teku na 21 km na 16. ljubljanskem maratonu v slovenski prestolnici. Drugouvrščeni Urban Jereb je z 1:08,58 postavil mladinski državni rekord in nepričakovano skoraj do cilja ogrožal pričakovano zmago favorita Kosmača. Tretji je bil Abderrahim Oukioud iz Nemčije (1:09,37).

Zaradi maratona obvozi in zapore v centru prestolnice

Zaradi 16. Ljubljanskega maratona bo tudi danes zaprtih veliko cest, avtobusi LPP pa bodo vozili po spremenjenih trasah.

Popolne zapore bodo na Kongresnem trgu (do ponedeljka do 5. ure), parkirišču Trga republike (do nedelje do polnoči), delu Šubičeve ulice (do nedelje do polnoči) in Slovenske ceste (do nedelje do 8. ure).

Za promet bosta zaprta tudi priključka s severne obvoznice, in sicer na izvozu Bežigrad (iz smeri Tomačevo in Šiška) in na uvozu Dravlje - Šiška (iz smeri Brdo).

Popolne zapore bodo tudi na cestah, kjer potekajo trase šolskega teka (v soboto med 12.30 in 18.00), rekreativnega teka (v nedeljo med 8. in 16. uro) ter polmaratona in maratona (start je v nedeljo ob 10.30).

Videe tras rekreativnega teka, polmaratona in maratona si lahko ogledata na SPORTAL-U.

Številni avtobusi bodo imeli obvoz

Zaradi maratona bodo avtobusi vozili po spremenjenih trasah. V nedeljo od 8. do 16. ure številki 3 in 3G ne bosta vozili iz smeri Litostroja, bodo pa zato dodatni avtobusi vozili po Celovški cesti do Hale Tivoli. Prav tako avtobusov LPP ne bo na liniji številka 6 iz smeri Črnuč; namesto tega se bodo potniki lahko posluževali izrednih avtobusov na trasi Savlje–Nove Stožice.

Danes med 8. in 16. uro prav tako ne bodo vozili avtobusi na liniji številka 14 iz smeri Savelj – nadomestili jih bodo z izrednimi avtobusi od Savelj do Vojkove ceste, kjer bo mogoč prestop na linijo 20.

Vse trase in obvoze avtobusov si lahko ogledate na spletni strani Mestne občine Ljubljana, kjer so objavljene tudi vse zapore.

Najmlajše, osnovnošolce in dijake spodbujala tudi atletinja Marija Šestak

Ulice v središču Ljubljane so v soboto pripadale otrokom in mladini, ki so se udeležili programov prvega dne 16. Ljubljanskega maratona. Najmlajši so bili navdušeni nad Lumpi tekom, otroci nižjih razredov osnovne šole so tekli na promocijskem otroškem teku, šolarji od 6. do 9. razreda so se podali na šolske teke, srednješolci pa tekmovali v kategoriji na 4,2 kilometra. Ob 18. uri se je s testeninko 16. Ljubljanski maraton tudi uradno otvoril. Zbrane tekače in tekačice sta nagovorila predsednik organizacijskega odbora 16. Ljubljanskega maratona Andrej Razdrih in ljubljanski župan Zoran Janković. Vrhunec je otvoritvena slovesnost doživela ob predstavitvi vrhunskih atletov, ki bodo jutri poskušali izboljšati rekord trase Ljubljanskega maratona.

Lumpi tek.

Letošnji Ljubljanski maraton je že po številu prijav postavil nov rekord, saj je prijavljenih 22.082 tekačev in tekačic, kar je 5.000 več, kot jih je teklo na lanski jubilejni 15. izvedbi. Tudi otroci in mladi niso bili izjema, kajti v vseh kategorijah je bilo letos, v primerjavi z udeležbo v lanskem letu, več prijav. Čeprav jih je danes teklo nekaj manj, kot jih je bilo na startni listi, je udeležba še vedno rekordna. "Naš cilj je, da bi vsako leto privabili več mladih tekačev. Vzdušje velike tekaške prireditve, druženje z vrstniki in znanimi športniki - danes sta namreč mlade tekače spodbujala naša uspešna atletinja Marija Šestak in njen trener Matija Šestak -, je pobuda, s katero želimo otroke in mladino navdušiti za tek in zdrav ter športen način življenja. Vsi ti programi so brezplačni, saj so naložba, s katero želimo organizatorji prispevati k popularizaciji teka med otroki," je po zaključku prvega dne povedal Gojko Zalokar, direktor Ljubljanskega maratona. "Škoda, da nam jo je malce zagodlo vreme, saj bi bilo ob soncu in nekoliko višjih temperaturah vzdušje še bolj na vrhuncu. A bistveno je, da so otroci uživali in da je z organizacijskega vidika vse potekalo nemoteno. Sedaj se lahko v miru posvetimo pripravam na jutrišnji veliki finale," je še dodal Zalokar.

"Drugo leto naj jih teče še več"

Ob 18. uri je sledila uradna otvoritev maratona s testeninko. Tekačice in tekače je najprej pozdravil predsednik organizacijskega odbora 16. Ljubljanskega maratona Andrej Razdrih, nato pa župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Slednji je vsem udeležencem zaželel čim bolj uspešen nastop in dodal, da si želi, da bi v Ljubljani v prihodnje teklo kar 30.000 tekačev. Razdrih je nato podelil startne številke vrhunskim atletom, ki bodo jutri poskusili izboljšati rekord Ljubljanskega maratona. V moški kategoriji na 42 kilometrov je ta od leta 2009 v lasti Kenijca Williama Biame (2:10:12), med maratonkami pa je bila isto leto najhitrejša njegova rojakinja Caroline Cheptonui Kilel (2:25:24). Organizatorji so povabili 15 vrhunskih tekačev, med katerimi je 12 Kenijcev in trije Etiopijci. Tekačice in tekači so bili še posebej navdušeni nad lanskoletnim zmagovalcem Evansom Rutom iz Kenije, ki si bo jutri nadel startno številko 1. Njegov lanski zmagovalni rezultat (2:10:17) je le za pet sekund slabši od ljubljanskega rekorda, zato je letos še toliko bolj motiviran, da premaga magično mejo dveh ur in 10 minut, sicer pa je njegov osebni rekord 2:08:36. Eden njegovih največjih tekmecev bo zagotovo Daniel Rono, prav tako iz Kenije, ki je najboljši tekač na startni listi - njegov osebni rekord je 2:06:58, jutri pa bo imel startno številko 2. Sicer pa bo poleg omenjenih na startu še šest vabljenih tekačev, ki imajo osebni rekord pod dvema urama in 10 minutami, pomagali jim bodo trije izkušeni narekovalci tempa, tako da organizatorji upajo, da se bo čas jutrišnjega zmagovalca ustavil pod 2:10:00, saj bi se s tem Ljubljanski maraton v svetovnem merilu iz srednje kakovostne kategorije prebil med vrhunske maratone. Med Slovenci bo na najdaljši razdalji staral Robert Kotnik, ki je tudi glavni favorit za osvojitev naslova državnega prvaka.

Vabljeni tekači.

V ženski kategoriji na 42 km so povabljene štiri Kenijke, Ukrajinka in Rusinja. Slednja, Jelena Sokolova, je bila na letošnjem svetovnem prvenstvu v Daeguju 11., zato je ena glavnih favoritinj za zmago. Je pa rekord med dekleti najverjetneje nedosegljiv, kajti najboljši rezultat Sokolove je 2:28:01, ostale pa imajo osebni rekord nad dvema urama in 29 minutami. Za naslov državne prvakinje se bosta pomerili Neža Mravlje in Daneja Grandovec.

Danes se program prične z rekreativnim tekom na 10 kilometrov (start ob 8.30), ob 10.30 pa bo start malega maratona in maratona. Tekače na najdaljših preizkušnjah bo ob 10.20 pozdravil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, na startu in v cilju pa bo zanje navijal tudi naš olimpijski prvak in dobitnik bronaste kolajne v metu kladiva na zadnjem svetovnem prvenstvu v Daeguju Primož Kozmus. Seveda na startu ne bo manjkala skupina StrojMachine, ob progi pa bodo za vzdušje skrbele godbe na pihala Litostroj, Vevče, Krško in Laško.