"Avstrijke niso tako kakovostne in močne kot Švedinje. A na žalost nam razpored igranja ne gre na roko, saj imamo v primerjavi s Švedsko in Avstrijo precej manj časa za pripravo na tekmo. Avstrijke so s Češko igrale že dan pred nami in jim ni bilo treba potovati nikamor, saj so nastopile doma," opozarja selektor Tone Tiselj, ki je imel težave s pridobivanjem posnetkov igre jutrišnjih nasprotnic. Želel je dobiti DVD s posnetki prijateljskih tekem avstrijske reprezentance s Švico, a je (čeprav je zanje zaprosil tudi Švicarke) ostal brez njih.

Zato bo seveda edini posnetek (je pa tudi najpomembnejši in najbolj svež) tisti s sredinega dvoboja Avstrija - Češka, ki so ga gostiteljice v mestu Maria Enzersdorf pred okoli 800 gledalci katastrofalno izgubile kar z desetimi zadetki razlike. Za Avstrijke je (ne)pričakovano zaigrala tudi Gorica Ačimović, bolj ali manj poškodovana igralka Krima Mercatorja (dosegla je en zadetek), pri Čehinjah pa je je blestela Klara Černa, članica praške Slavije, z devetimi goli. "Tekma med Avstrijkami in Čehinjami, ki naj bi bile igralsko bolj ali manj enakovredne, je tako že dala nekatere odgovore o razmerju moči v skupini," pravi Tiselj, ki pred dvobojem na Kodeljevem v svojem slogu dodaja: "Tudi proti Avstriji ni imperativa zmage. Od deklet zahtevam le, da imajo pravi odnos do tekme in igre, da pustijo srce na igrišču in da dostojno nosijo reprezentančni dres."

Avstrijke se niso uvrstile na zadnje veliko tekmovanje (EP 2010, Slovenke so bile na Danskem in Norveškem zadnje, 16.), pred tem pa so zapored igrale na osmih svetovnih in sedmih evropskih prvenstvih. "S tekem proti Avstriji v dodatnih kvalifikacijah za SP 2007 mi je ostal grenak priokus, saj smo ostale praznih rok. Obe tekmi smo tesno izgubile in ostale brez uvrstitve na SP. A takrat smo bile kratek čas skupaj in se nismo toliko pripravljale kot zdaj," ocenjuje Maja Šon, ki je stara šele 23 let, kljub temu pa je v slovenski reprezentanci med 17 igralkami od nje mlajša kar deveterica (najmlajša je s slabimi 20 leti Iris Guberinič, najstarejša Katja Čerenjak z 28 leti). Šonova, ki je za Slovenijo odigrala 34 tekem in dosegla 99 zadetkov, je optimistka: "Sposobne smo prikazati kakovostno igro in Avstrijke spraviti na kolena."