Kot poroča AP, ki navaja svojega poročevalca v Misrati, je Gadafijevo truplo videl na okrvavljeni žimnici na tleh prazne hladilnice. Na levi strani njegove glave je videti strelno rano, enako sredi prsi in trebuha, saj ima oblečene le hlače.

(Foto: Reuters)

Pred nakupovalnim središčem naj bi se zbralo več sto civilistov, ki želijo videti truplo ob vzklikih "Bog je velik", "Hočemo videti psa!".

Kot ugotavlja AP, način shranjevanja trupla, ki je bilo v četrtek nekaj časa v neki zasebni hiši, kaže na neorganiziranost in zmedo ob Gadafijevi smrti. Pokopali naj bi ga danes, saj je v skladu z islamsko tradicijo običajen hiter pokop, vendar so prehodne oblasti pogreb preložile, ker morajo še ugotoviti okoliščine njegove smrti. Niso se niti še odločili, kje ga bodo pokopali.

K preiskavi okoliščin njegove smrti je danes pozvala tudi Gadafijeva vdova. Safia Gadafi, ki je s tremi Gadafijevimi otroki od avgusta v Alžiriji, je za televizijo s sedežem v Siriji pozvala Združene narode k preiskavi. Ob tem je še izrazila ponos ob pogumu svojega soproga in otrok, ki so se borili in bodo našli svoje mesto med mučeniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogreb Gadafija, ki bo opravljen v tajnosti, so za nedoločen čas prestavili

Po poročanju svetovnih medijev so se libijske oblasti odločile, da bodo polkovnika Moamerja Gadafija pokopale na skrivni lokaciji in neznano kdaj. A se zdi, da bodo pogreb malo preložili – po islamski tradiciji naj bi ga namreč pokopali takoj, ko je možno. Minister za nafto Ali Tarhouni je za Reuters dejal, da bodo Gadafijevo truplo morda zadržali še nekaj dni.

(Foto: Reuters)

Oblasti še vedno ne vedo čisto natančno, kako se lotiti Gadafijevega pogreba. Vedo, da bo skriven, govorijo pa tudi o tem, da bi ga pokopali na morju, kot so bin Ladna, s čimer bi preprečili morebitno malikovanje njegovega groba.

Al Arabija: V libijskem Zlitanu so aretirali Gadafijevega sina Saifa al Islama

Tarhouni je za Reuters pojasnil, da Gadafijevega trupla, ki se trenutno nahaja v Misrati, še ne bodo predali za pokop. "Rekel sem jim, naj ga imajo še nekaj dni v hladilnici … tako bodo res vsi videli, da je mrtev,“ je dejal. O načrtih za pokop je dejal, da zaenkrat še niso narejeni.

So Gadafija usmrtili načrtno? Združeni narodi za preiskavo okoliščin smrti

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay se je danes zavzela za preiskavo okoliščin smrti nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, saj naj ne bi bilo povsem jasno, kako je umrl.

"Menimo, da je potrebna preiskava," je novinarjem v Ženevi dejal tiskovni predstavnik Pillayeve Rupert Colville in dodal, da je treba razjasniti več podrobnosti, da bi lahko ugotovili, ali "je bil ubit v neke vrste spopadu ali pa je bil po prijetju usmrčen".

(Foto: Reuters)

Posnetka Gadafija, ki sta zaokrožila po njegovi smrti in od katerih ga eden prikazuje živega, drug pa mrtvega, sta zelo "begajoča", je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še dodal Colville.

Sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta so Gadafija ubile v četrtek, med napadom na njegovo rojstno mesto Sirto. Njegovo truplo so nato prepeljali v Misrato, kmalu pa so se že začela pojavljati vprašanja o njegovem pogrebu.

Gadafi ubit s strelom v glavo

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP danes pojasnil član prehodnega sveta Mahmud Šamam, o tem še niso sprejeli nobene odločitve. Še en član prehodnega sveta Mohamed Sajeh je dejal, da ga bodo pokopali v skladu z islamsko tradicijo, ne bo pa šlo za javen pogreb. Po njegovih navedbah naj bi poleg tega pogreb za še nekaj časa še odložili.

Nacionalni prehodni svet je sicer že v četrtek pojasnil, da je Gadafija ubil strel v glavo v navzkrižnem ognju, v katerega so bili vpleteni njegovi privrženci in sile prehodnega sveta. A kljub temu se pojavljajo vse glasnejša ugibanja, da so dolgoletnega voditelja pravzaprav usmrtili.

V vsakem primeru pa se je z njegovo smrtjo končala njegova 42-letna vladavina in tudi osemmesečni upor proti njegovemu režimu. Nacionalni prehodni svet naj bi po poročanju Al Džazire v soboto uradno naznanil osvoboditev države. Nato naj bi v roku 30 dni oblikoval začasno vlado pred volitvami.

Konec Natove operacije v državi?

V Bruslju se bodo dan po smrti Gadafija in padcu Sirte danes sešli veleposlaniki članic Nata, ki bodo govorili, kdaj in kako končati operacije v Libiji. Po navedbah Francije bo Nato operacije končal po razglasitvi osvoboditve Libije, kar se bo po napovedih libijskega premiera Mahmuda Džibrila zgodilo najkasneje danes.

Da utegne Nato zaključiti misijo v Libiji, je v četrtek zvečer nakazal tudi generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen. V odzivu na Gadafijevo smrt je ocenil, da je konec Natove operacije v z nafto bogati severnoafriški državi "zdaj precej bližje kot prej". Odločitev o končanju sedem mesecev trajajoče operacije bo sicer Nato po njegovih besedah sprejel po posvetovanjih z Združenimi narodi in prehodnimi libijskimi oblastmi.

(Foto: Reuters)

Nato je operacijo Združeni zaščitnik zagnal 31. marca, njen namen pa je izvajanje območja prepovedi letenja nad Libijo in zaščita civilistov. Po prvotnih načrtih bi se morala operacija končati konec septembra, a je zavezništvo 21. septembra operacije podaljšalo za dodatnih 90 dni oz. do konca leta.

Pogoji s smrtjo Gadafija izpolnjeni

V zavezništvu so kasneje dosegli konsenz, da se operacija lahko konča ob izpolnitvi štirih pogojev. Ti so, da se počaka na izid spopadov v Sirti; da se zagotovi, da Gadafiju naklonjene sile ne bodo zmožne napadati civilistov; da se Gadafiju prepreči nadzor nad temi silami in da so prehodne oblasti sposobne zagotoviti varnost v celotni državi. Kot kaže, so pogoji s smrtjo Gadafija in padcem njegove zadnje trdnjave izpolnjeni, zavezništvo mora le še presoditi, ali so prehodne oblasti sposobne zagotoviti varnost v državi.

Na novico o smrti Gadafija se je odzvala tudi Hillary Clinton, ki je na novinarski konferenci v Islamabadu dejala, da se je za Libijo s smrtjo Gadafija končalo žalostno obdobje v njeni zgodovini in da se sedaj za Libijce pričenja novo obdobje. Dodala je, da upa, da bodo državljani Libije ohranili močno željo po vzpostavljanju demokratične države.

Reakcija Clintonove na novico o smrti Gadafija, ki jo je prejela preko svojega BlackBerryja:

Odziv Clintonove na smrt Gadafija si lahko ogledate v spodnjem videu:

Več o odzivih na njegovo smrt:

Imel je zlati pištoli in Samsonitov kovček