Predsednik republike je razpustitev parlamenta in razpis volitev napovedal potem, ko vlada premiera Boruta Pahorja 20. septembra ni prestala glasovanja o zaupnici, s čimer ji je prenehal mandat, predloga za imenovanje novega mandatarja pa ni bilo. Türk je s podpisom akta o razpustitvi DZ in razpisu volitev počakal do preteka ustavno določenega 30-dnevnega roka, že tedaj pa je napovedal, da bo volitve razpisal za 4. december.

Türk je akt podpisal danes takoj po polnoči, da bi z dodatnim časom omogočil državljanom, kandidatom na volitvah ter državnim organom pravočasno in nemoteno izvedbo vseh potrebnih volilnih opravil ter pripravo na predčasne volitve.

S podpisom akta je predsednik republike današnji dan določil tudi kot datum, ko začnejo teči roki za volilna opravila. Prva volilna opravila, kot sta vlaganje kandidatur in dajanje podpisov podpore, bo tako mogoče opraviti že danes, po odprtju upravnih enot. Skrajni rok za vložitev kandidatur pa je 9. november.

Državni zbor bo po razpustu obravnaval le nujne zadeve

Kandidate za poslance sicer lahko predlagajo politične stranke in volivci. Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 50 volivcev. Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev.

Vsi organizatorji volilne kampanje - ta se bo uradno začela 4. novembra - pa morajo do ponedeljka odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo morali poravnati vse stroške kampanje. Podrobnejši rokovnik volilnih opravil bo sicer v ponedeljek pripravila Državna volilna komisija.

Z današnjim dnem je državni zbor razpuščen. Mandat sedanjega sklica DZ bo kljub razpustitvi trajal vse do ustanovne seje novega državnega zbora, ki mora biti sklicana najpozneje 20 dni po izvolitvi. To pa ne pomeni, da bo imel DZ v tem času tudi polna pooblastila, saj bo lahko odločal le še o nujnih zadevah na izrednih sejah.

Na šestih parlamentarnih volitvah v zgodovini samostojne države se sicer obeta pestra volilna tekma. V boj za poslanske stolčke se bo namreč poleg uveljavljenih strank podalo še nekaj novonastalih strank in list, ki utegnejo po volitvah premešati karte v slovenskem političnem prostoru. Med njimi bosta stranki Zorana Jankovića in Gregorja Viranta.

Vse o predčasnih volitvah spremljajte tu.