"Eta se je odločila dokončno ustaviti oborožene dejavnosti," so poudarili v pisni izjavi v baskovskem, španskem, francoskem in angleškem jeziku, ki je spremljala posnetek.

Špansko in britansko vlado so pozvali k začetku neposrednega dialoga o rešitvi posledic konflikta, s katerim bi presegli oborožene spopade. "S to zgodovinsko izjavo Eta izraža svojo jasno, trdno in dokončno zavezo," so še poudarili.

Ta izjava bi lahko pomenila konec zadnje večje nasilne separatistične skupine v Zahodni Evropi, ki je odgovorna za smrt 829 ljudi.

Zmaga demokracije

Predsednik španske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero je izjavo Ete že pozdravil kot "zmago demokracije".

"Upravičeno slavimo zmago demokracije, zakona in razuma," je dejal Zapatero na televiziji. "Zavedajoč se velikega pomena sporočila Ete, želim znova potrditi zaupanje vseh Špancev v demokracijo, svobodo in v Španijo," je dejal v svečanem tonu. S tem je prvič pozdravil kako napoved Ete, ki je doslej že večkrat napovedovala, nato pa kršila, napovedi o premirju.

Poudaril je še, da so k temu prispevala "dejanja pravosodja, obveščevalnih služb in mnogih drugih javnih uslužbencev".

Opozicija: Dušnega miru brez popolne razpustitve ne bo

Vodja španske opozicije Mariano Rajoy, ki si na predčasnih parlamentarnih volitvah 20. novembra obeta zmago, pa je pozval k popolni razpustitvi Ete. "Menimo, da gre za zelo pomemben korak, vendar bodo Španci imeli dušni mir šele, ko se bo Eta nepovratno in popolnoma razpustila," je dejal na novinarski konferenci.

"Odločitev Ete o dokončni odpovedi nasilju sprejemamo z zadovoljstvom. To je dobra novica, saj se Eta končno dokončno odpoveduje vsiljevanju svojega političnega projekta s smrtjo, strahom, nasiljem in izključevanjem," je dodal in poudaril, da so z mislimi z vsemi nedolžnimi ljudmi, katerih življenja so bila uničena.

Eto so ustanovili 31. julija 1959 nacionalistični študenti med diktaturo Francisca Franca v Španiji, ki je zatiral baskovsko kulturo. Prvo žrtev je Eta ubila v atentatu leta 1968. Po Francovi smrti leta 1975 je Baskija dobila svojo regionalno vlado, vendar pa je Eta nadaljevala s svojim oboroženim bojem za vzpostavitev države Baskije, ki bi obsegala sever Španije in jug Francije.

Eta, ki jo imata Evropska unija in ZDA za teroristično organizacijo, je "trajno in splošno" premirje razglasila 10. januarja letos. Pred tem je od leta 1981 razglasila deset premirij, ki pa jih je kršila.