Predprodaja vstopnic se je začela včeraj in bo tekla vključno do 8. novembra, festival pa bo med 9. in 20. novembrom potekal v Cankarjevem domu, Kinu Komuna, Kinu Šiška, Kinodvoru, Slovenski kinoteki; nekatere filme bo gostila tudi Dvorana 5 mariborskega Koloseja. Mednarodna žirija bo ob koncu festivala podelila vodomca režiserju najboljšega filma iz sekcije Perspektive, občinstvo bo izbralo najboljši film za nagrado zmaj, nagrado FIPRESCI bo določilo svetovno združenje filmskih kritikov in novinarjev, posebno nagrado pa dobi tudi najboljši kratki film.

V množici filmov na festivalu so obiskovalcem pri odločitvah v pomoč utečeni festivalski sklopi. V Perspektivah se bodo za vodomca potegovali mladi režiserji, denimo Athina Pachel Tsangari s čudaško zgodbo Attenberg, pa tudi slovenski režiser Nejc Gazvoda s filmom Izlet. V Predpremierah ne gre spregledati filmov Koža, v kateri živim Pedra Almodovarja, Le Harve Akija Kaurismakija, Melanholija Larsa von Trierja ali otvoritvenega Policist irskega režiserja J. M. McDonagha. V sekciji Kralji in kraljice bodo na ogled dela mojstrov sodobnega filma, denimo na cannskem festivalu nagrajena Elena ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva, letošnji dobitnik beneškega leva Faust Aleksandra Sokurova, Sramota Steva McQueena in Torinski konj madžarskega maga Béle Tarra. Panorama svetovnega filma bo med drugim prikazala Orkester Pjera Žalice, ki bo ob tej priložnosti obiskal Ljubljano, sekcija Ekstravaganca pa tokrat ponuja manj radikalne, a izrazito črnohumorne filme, med katerimi ne gre spregledati filma Guma francoskega režiserja Quentina Dupieuxa. V Fokusu bo predstavljen izbor mladega grškega filma, Retrospektive pa se bodo fokusirale na fenomen tako imenovanega meta-filma (na meji med realnim in namišljenim). V sekciji Posvečeno bomo spoznavali zgodnje filme kanadskega cineasta Davida Cronenberga (na ogled bo tudi njegov zadnji film Nevarna metoda), sekcija Posvečeno 2 pa je dala "carte blanche" znameniti avstrijsko-nemški kritiški skupini Ferronijeva brigada, ki je pripravila programski sklop, posvečen klasičnemu finskemu filmu iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja. Kinobalon bo namenjen mladim gledalcem in nastaja v sodelovanju s Kinodvorom, Kino-integral bo ponudil pregled španske šole filmske avantgarde, Svet na kratko pa tekmovalni program kratkih filmov.

V spremljevalnem programu bodo potekali pogovori in okrogle mize s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci, ponovno bo Medsosedsko koprodukcijsko srečanje (NCM) za mlade producente, tokrat s strokovnjakinjo Lindo Beath, o filmu "nekoliko drugače" pa bodo na okrogli mizi debatirali Janez Lombergar, Miša Molk, Sandra Bašić Hrvatin, Jože Vogrinc, Marko Naberšnik in Miha Hočevar, ki jih bo zanimalo, koliko so filmi prilagojeni gluhim in naglušnim ter slepim in slabovidnim gledalcem. Predaval bo tudi režiser Mitja Okorn ob svojem filmu Pisma sv. Nikolaju, ki bo na ogled tudi na Liffu, na razstavi v Mali galeriji CD pa bodo avtorji Jan Babnik, Jurij Meden in Peter Rauch na poseben način soočili film in fotografijo. Še ena razstava bo na ogled, in sicer "Potovanje Federica Fellinija" v Kinodvorovi Galeriji, kjer bodo razstavljene fotografije Gideona Bachmana, nastale med snemanjem Fellinijeve filmske mojstrovine Osem in pol.