Predsednik AZS Peter Kukovica je spomnil, da se je na SP v finale uvrstila tudi Martina Ratej v metu kopja (7.), Snežana Rodič pa je bila četrta v troskoku na dvoranskem evropskem prvenstvu v Parizu. Na štirih mladinskih EP in SP je nastopilo 47 slovenskih predstavnikov, ki so osvojili tri zlate in srebrno medaljo. Dve prvi mesti je osvojil Robert Renner v skoku s palico, enega Barbara Špiler v metu kladiva, Žan Rudolf pa je bil drugi v teku na 800 m. Gorski tekači so imeli ob tem najboljšo sezono v zgodovini, skupaj pa je slovenska atletika na velikih tekmovanjih osvojila sedem medalj.

Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta, je navedel, da so poleg Kozmusa, Ratejeve in Rodičeve možni finalisti na olimpijskih igrah v Londonu prihodnje leto tudi Marija Šestak v troskoku, Tina Šutej v skoku s palico, Rožle Prezelj v skoku v višino, Matija Krajnc v metu kopja in Nina Kolarič v skoku v daljino. Ocenil pa je, da se je prevečkrat dogodilo, da so na prvenstvih mnogi tekmovalci dosegli precej slabše izide, kot so jih sposobni, kar kaže na slabše načrtovanje forme.

Igor Primc, tekmovalno upokojeni slovenski rekorder v metu diska, je dejal, da bo letos od posameznikov težko načrtovati, da bodo dosegli dva vrhunca, na OI v Londonu in na EP v Helsinkih, ker je bo med tekmovanjema minil le mesec in pol. Poleg OI v Londonu, norme je že izpolnilo sedem atletov in šest atletinj, in EP na Finskem, bo v letu 2012 še ena članska tekma, dvoransko SP v Carigradu. V vrhunski selekciji, kjer je kriterij norma A za OI ali SP, so za leto 2012 uvrščeni Kozmus, Ratejeva, Prezelj, Rodičeva, Šutejeva in Šestakova; razredu B je osmerica, v C četverica, v D je 19 atletov, v mladinski selekciji pa 16 obetavnih športnikov. Pogodbe z AZS bodo podpisali do 15. decembra, ko bodo najboljšim zagotovljena že tudi prva sredstva, drugi obrok pa februarja prihodnje leto.

"Slovenska reprezentanca je na ekipnem prvenstvu v Izmirju izpadla iz prve v drugo ligo, ekipa pa se je pravzaprav zaradi slabega pristopa izločila sama," je ugotovil Kukovica. Steiner je menil, da je bil nastop reprezentance v Turčiji preveč neresen in da je bilo premalo motivacije. Napovedal je pomladitev reprezentance ter to utemeljil z nastopom na Daeguju ter na mladinskih tekmovanjih v zadnjih letih, ko so slovenski predstavniki po pravilu osvajali odličja.

"V letošnjem letu je norme za velika tekmovanja izpolnilo 78 slovenskih atletov in atletinj, kar kaže, da je naša kraljica športov še vedno v zelo dobri kondiciji. Smo boljši, kot mnoge večje in atletsko številčnejše države, zavedamo pa se tudi slabosti, ki jih bomo skušali čim prej odpraviti," je napovedal Steiner in dodal, da bi morali atlet v svoje tekmovalne načrte vključiti tudi domačo mednarodno ligo Vzajemne, v kateri sta letos slavila Ratejeva in Prezelj. AZS je napovedala, da bo po vzoru poletne mednarodne lige v tej zimi nastala tudi serija najmočnejših slovenskih dvoranskih tekem.

"To, da smo na ekipnem EP padli v nižjo, tretjo raven tekmovanja, pomeni, da smo padli tudi na lestvici financiranja. Denarja iz mednarodne zveze bo manj, tudi zaradi odnosa atletov do reprezentance, obenem pa atleti zahtevajo, da bi dobili več denarja. Prav tako je nesprejemljivo, da se atleti ne udeležujejo tekmovanj, tako mednarodnih, pa tudi domačih. Pred leti nam je uspelo postaviti mednarodno ligo za veliko nagrado Vzajemne, nekatere tekme pa so slabo zasedene in na njih ne nastopijo vsi tisti naši atleti in atletinje, ki bi lahko. Poleg tega so mnogi klubi v težavah in vse večje breme je na zvezi. Vse skupaj je nesprejemljivo," je na nekaj perečih vprašanj opozoril Janez Aljančič, ki je bil 16 let član najožjega vodstva Evropske atletske zveze (EAA).

Kukovica je dejal, da bo zveza letos dosegla načrtovanih 1,92 milijona evrov prihodkov ter da odhodkov ne bodo presegli. "Toda leto 2012 bo za slovenski šport zelo težko, saj bo denimo Fundacija za šport (FŠO) za leto 2012 namenila 30 odstotkov manj sredstev, kot za letošnje leto. Zato bomo morali zelo skrbno načrtovati odhodke in zmanjšati porabo, da se bomo izognili negativnim številkam," je napovedal Kukovica.