Čučnik je člane letošnje žirije za Jenkovo nagrado prepričal predvsem na podlagi tega, da je njegova pesniška zbirka Kot dar najbolj izpolnjevala dva ključna kriterija izbire - sporočilnost in odnos do jezika v najširšem smislu, je na današnji novinarski konferenci povedala predsednica žirije Darja Pavlič. O nagrajencu so odločali še Irena Novak Popov, Veno Taufer, Marko Golja in lanski Jenkov nagrajenec Ivo Svetina.

Novak Popovova se je v utemeljitvi nagrade potrudila ubesediti, kaj bralec doživlja, ko potuje po Čučnikovih besedilih. Pesnika je primerjala z glasbenikom, ki se skuša uglasiti s pokrajino. "Največja zanimivost Čučnikove zbirke je jezik, mešanica visokega in vsakdanjega stila, tradicionalnega in modernističnega pravopisa, prostega in ritmiziranega verza, čiste in približne rime," je med drugim zapisala.

Sam Čučnik pa je o nagrajeni zbirki zapisal: "Skrival sem se na odkrit način. Nisem se bal spregovoriti o tem, kako mi je spodletelo. Otožje teh pesmi in tega časa je pivnal nasmešek blage ironije. Govoril sem o sebi, o tebi, o nas, čeprav samo v obrisih. V obrise verjamem. V obrisih je končnost kot dar, popolnoma jasna."

Poleg Čučnikove knjige so se, kot pravijo na DSP, v "odlični" peterici finalistov za Jenkovo nagrado letos znašle še zbirke Objemam te in poljubljam v vseh barvah Marca Chagalla Josipa Ostija, Knjiga teles Aleša Štegra, Izbrisano mesto Iztoka Osojnika in Premog Petre Zupančič.

Vsi nominiranci in nagrajenec bodo nastopili v okviru letošnjih Jenkovih dnevov, ki bodo potekali med 24. in 27. oktobrom. Že prvi večer bo vseh pet finalistov bralo na slavnostni prireditvi v spomin na Simona Jenka v Mavčičah, dan kasneje pa se bo v novomeški knjigarni Goga predstavil zgolj Čučnik.

Dogajanje v sklopu dnevov se bo 26. oktobra preselilo v Ljubljano, kjer bo v prostorih DSP potekala okrogla miza z naslovom Jenko, njegov čas in njune raprezentacije II. Čučniku bodo Jenkovo nagrado izročili na sklepni večer dnevov, 27. oktobra, prav tako v prostorih DSP.