Kot je na današnji novinarski konferenci poudarila Pečaričeva, v volilnem programu stavijo na posameznika, zato bodo volivce nagovorili s sloganom Vzemimo demokracijo v svoje roke!. Po besedah Pečaričeve je eden od glavnih ciljev stranke odprava sistemske diskriminacije in s tem zagotovitev enakih možnosti za vse.

Pečaričeva je opozorila na škodljivost delitve slovenskega političnega prostora na leve in desne. Po besedah predsednice SEM - Si delitev služi predvsem "kamuflaži" dejanskega stanja v državi. Stranka se, tako Pečaričeva, v volilno tekmo podaja samostojno, brez kakršnekoli podpore sponzorjev in brez političnih botrov.

Po besedah Pečaričeve je SEM - Si doslej dobila dve ponudbi za sklenitev predvolilne koalicije, ki pa ju je zavrnila. Pečaričeva ni želela govoriti o konkretnih imenih, dejala pa je, da je prva ponudba prišla s strani parlamentarne stranke, druga pa s strani zunajparlamentarne stranke.

V stranki po besedah Pečaričeve ne izključujejo možnosti sklenitve predvolilne koalicije, vendar bi vanjo vstopili le v primeru, če bi imeli zagotovljen enakopraven položaj. Ob tem je Pečaričeva opozorila na elitizem v slovenski politiki, ki ljudi vse bolj odvrača od politike.

Med programskimi cilji stranke je Pečaričeva omenila tudi aktiviranje civilne družbe v politično življenje, spremembo volilne zakonodaje, zmanjšanje socialnih razlik in ohranitev kakovostnega javnega zdravstva. Na področju mednarodne politike stranka zagovarja demokratizacijo institucij EU in izstop Slovenije iz zveze Nato.

Pečaričeva je bila kritična tudi do po njenem mnenju privilegiranega položaja Rimskokatoliške cerkve v Sloveniji, kar naj bi bilo v nasprotju z enakopravnostjo verskih skupnosti.