Kot je povedala vodja organizacijskega odbora Sabina Fras Popović, je bienalni dogodek, ki ga pripravlja krovna organizacija slovenskih knjižničarjev, namenjen zaposlenim v slovenskih knjižnicah in študentom bibliotekarstva in informacijskih ved ter organizacijam, katerih dejavnost je tesno povezana z delom knjižnic.

"Letos se okoli 250 udeležencem iz Slovenije pridružuje kar nekaj uglednih imen, ki sodijo v vrh mednarodne bibliotekarske stroke, med njimi predsednica svetovnega združenja bibliotekarskih društev Ingrid Parent, David Nicholas iz londonskega University Collegea ter predstavnica Norveške nacionalne knjižnice Vigdis Moe Skaerstein," je dejala Fras Popovićeva.

Posvetovanje je sicer namenjeno spremljanju razvoja bibliotekarske in informacijske znanosti pri nas in v tujini, strokovnemu izpopolnjevanju zaposlenih v knjižnicah in spoznavanju primerov dobrih praks, tudi tistih z drugih področij. V duhu naslova letošnjega srečanja bodo udeleženci poleg strokovnim prispevkom svojih kolegov lahko prisluhnili še nogometnemu selektorju Matjažu Keku, pisatelju Borutu Gombaču, alpinistu Vikiju Grošlju ter piarovcu Tomažu Mihelinu Ritlopu.

Večer prvega dne posvetovanja bo še posebej slovesen, saj bodo uspešnim in zaslužnim kolegom podelili stanovska priznanja. Čopovo diplomo so letos namenili Tilki Jamnik, Čopovo priznanje pa bodo prejeli Magda Bezlaj, Tereza Poličnik Čermelj in Marija Maršič.

Letošnji nagrajenci Kalanovega sklada

Nagrade Kalanovega sklada, ki jih podelijo za odmevnejše strokovne objave, letos dobijo Tanja Merčun, Slavica Rampih, Karmen Štular Sotošek in Zoran Krstulović, prvič doslej pa bo zveza bibliotekarskih društev podeljevala tudi nazive častnega člana, ki jih bodo prejeli Zvonka Leder, Darja Kramberger, Silva Novljan in Bruno Hartman.

Med posvetovanjem, ki se bo zaključilo v soboto, se bodo zvrstile tudi odprte seje delovnih teles oz. organov zveze in volilni občni zbor. Del programa bo namenjen tudi izmenjavi mnenj v obliki okroglih miz in neformalnemu druženju.