Kresalova je zapisala, da je bil Janša (pre)zadovoljen s plačno reformo v javnem sektorju, za izvedbo pokojninske reforme ni čutil potrebe, po njenih besedah pa se je dejanska zapuščina njegovega vladanja pokazala v zadnjem četrtletju 2008, ko se je BDP v primerjavi z istim obdobjem 2007 zmanjšal za 0,8 odstotka.

"Danes Janša govori, da bo naslednja štiri leta potrebno varčevanje na vsakem koraku. Govori o nujnosti sprejetja pokojninske reforme. Govori o zmanjševanju števila ministrstev na po njegovo optimalnih deset. In govori, da bo zaradi tega Slovenija v štirih letih, če ji bo vladal on, privarčevala milijardo evrov. Takšna izjava dokazuje, da se Janez Janša dobro spozna na politiko dajanja obljub. Njihova realnost je seveda druga stvar," ugotavlja nekdanja ministrica.

Janša za Reuters: Število ministrstev bi zmanjšal na deset

Po njenih besedah ne obstaja dvom, da so sistemske in organizacijske spremembe nujne, zato so si tudi v LDS za temeljni cilj naslednjega mandata med drugim postavili zmanjšanja števila ministrstev na osem, manjšanje števila vladnih služb, stroškov dela, reformo javnega sektorja. "Dejstvo je, da so v javnem sektorju rezerve, in da se da veliko privarčevati," je zapisala in navrgla, da mora podlaga za izvedbo temeljiti na analizi.

Po njenem mnenju lahko Janševo napoved o privarčevani milijardi evrov razumemo na več načinov, kot odraz živčnosti, kot rezultat hrabre neumnosti ali prenagljene obljube, podcenjevanje državljanov ali kot popolno nepoznavanje organizacije in sistema delovanja državne uprave ali javnega sektorja v celoti. "V državni upravi je v tem trenutku, skupaj z vojsko in policijo, zaposlenih približno 35.000 javnih uslužbencev, ki državo letno stanejo približno milijardo evrov. Predlog Janeza Janše torej dejansko pomeni, da bi vlada, ki bi jo rad vodil, eno leto od štirih vladala brez javnih uslužbencev," je zapisala.

Kresalova meni, da najmanj, kar Slovenija danes potrebuje, so pavšalne in populistične visokoleteče obljube. "Še dobro, da je pogovor za tujo tiskovno agencijo, v katerem je Janez Janša izrekel omenjeno obljubo, potekal v slovenskem jeziku. V nasprotnem primeru bi verjetno že poslušali, da dejansko ni rekel, kar je rekel, in da je bila njegova izjava pač izgubljena s prevodom," je zaključila nekdanja ministrica.

Vse o predčasnih volitvah za vas zbiramo na enem mestu