"Uvrstitev na EP ni primaren cilj," (ne)pričakovano pravi selektor Tone Tiselj. Svojo trditev naslednik Hrvata Ivice Rimanića na selektorskem stolčku utemeljuje z besedami: "Naša kakovost, rokometni rejting in tradicija še vedno niso takšni, da bi lahko realno razmišljali o tem. Gradimo reprezentanco, ki naj bi svojo pravo kakovost in vrednost pokazala šele čez tri, štiri leta. Takrat bo večina sedanjih reprezentantk dosegla svojo rokometno zrelost. Zdaj se šele uigravamo in delamo za prihodnost."

V slovenskem taboru se znova ubadajo s poškodbami in podobnimi preglavicami. S prvotnega seznama 18 igralk sta odpadli Laura Gerič (bolezen) in Neža Mitruševska (poškodba), Mirjana Gojkovič je zaradi drugih obveznosti odpovedala sodelovanje, v ponedeljek je zbolela Tamara Mavsar, poškodovala se je Alja Koren, zdravstvene težave ima tudi Alja Janković, na seznamu poškodovanih je že nekaj časa Ana Gros (stegenska mišica, rame)... "Poleg teh težav imamo še zelo malo časa za pripravo na Švedinje. Tudi glede tega je Švedska v prednosti, saj igra doma in je ne čaka dolgo in naporno potovanje. Težko rečem, kako bomo igrali, saj nismo imeli nobenega pravega testa. Ob tem izguba vsake igralke ali slaba forma posameznic za nas pomeni veliko težavo," meni Tiselj.

Švedska, ki je na lanskem EP na Danskem in Norveškem presenetila s srebrno kolajno (v finalu je klonila proti Norvežankam z 20:25), velja za prvega favorita v skupini 5. Proti Sloveniji (to bo prva uradna medsebojna tekma; doslej sta reprezentanci odigrali le eno prijateljsko, leta 2009 so slavile Švedinje s 26:17) bo jutri v Skövdeju igrala brez dveh nosilk igre, Isabelle Gullden in Sabine Jacobsen, a ji vseeno pripada vloga favorita. "Švedska dolgo ni bila med vodilnimi v Evropi, na lanskem EP pa je dosegla svoj vrh. To je bila posledica tega, da so igralke prišle v prava rokometna leta. Jedro reprezentance, ki je staro od 28 do 30 let, je že dolgo skupaj, priključujejo pa se mu nekatere mlajše igralke. V obrambi igrajo Švedinje sistem 6-0, v napadu pa imajo na videz preprosto kombinatoriko, ki pa je natančno določena in uigrana," je nasprotnice analiziral Tiselj.

"Upam, da bomo izkoristile odsotnost njihovih dveh najboljših igralk in se domov vrnile z zmago," (pre)optimistično napoveduje kapetanka Nina Jeriček, ki je bila na EP 2010 z dvanajstimi zadetki na treh tekmah (po dva proti Madžarski in Norveški, kar osem proti Franciji) najučinkovitejša igralka v slovenski reprezentanci. Na vprašanje, ali ima njen optimizem realno osnovo, članica francoskega kluba Cercle Nimes odgovarja: "Vedno sem optimistka in na vsaki tekmi grem na zmago. Zavedam se, da bi lahko imele proti Švedinjam težave v napadu na postavljeno domačo obrambo. Napad je pač naša šibka stran, a se nadejam, da nam bo tokrat le stekel."

Maja Šon v dresu Krima Mercatorja v dosedanjem delu evropske lige prvakinj bolj ali manj statira, o informaciji, da bo Švedska brez dveh najpomembnejših igralk, pa pravi: "To je za nas super in v tem lahko iščemo svojo priložnost. A vseeno se moramo najbolj osredotočiti na svojo igro, ne pa toliko razmišljati o Švedinjah." Šonova priznava Švedinjam vlogo favoritinj, a potihoma računa na presenečenje: "Ekipa, ki je na papirju močnejša, ni vedno taka tudi na igrišču. Zato zmaga Švedske ni že vnaprej jasna in znana. Nesmiselno in nešportno bi bilo, da bi se Slovenija že pred tekmo predajala."