Na sporedu bosta dva dolga posamična kronometra, prolog in tri etape s ciljem v klanec. Kar devet etap bo ravninskih, pomembni bodo tudi vsi tri posamične vožnje na čas, katerih skupna dolžina bo znašala 96 kilometrov. Cilj dirke bo 22. julija na Elizejskih poljanah v francoski prestolnici. Kolesarska karavana bo krenila na pot en teden prej kot po navadi, razlog so poletne olimpijske igre v Londonu.

Predstavitve sta se udeležila tudi španski kolesarski zvezdnik Alberto Contador, ki ne taji, kaj bo njegov glavni cilj v prihodnji sezoni, seveda, če se bo trikratni zmagovalec Toura dirke prihodnje leto sploh lahko udeležil. Španec še vedno čaka na sodbo športnega razsodišča po padcu na dopinškem testu leta 2010. Njegov osrednji tekmec bo letošnji zmagovalec Avstralec Cadel Evans. Contador sicer sramežljivo meni, da je trasa pisana na kožo prav Avstralcu: "Ne vem, najbrž je pa res bolj za Evansa."

"Tokrat je več voženj na čas, v celoti gledano pa bo dirka bolj ravninska kot letos. Mislim, da je druga polovica prava zame," napoveduje Avstralec.

"To bi morala biti razburljiva dirka. Tisti, ki bodo želeli napasti mnogo pred ciljem, bodo to lahko storili," je s traso zadovoljen direktor Toura Christian Prudhomme.

Trasa bo kolesarje najprej popeljala v Alpe ter nato v Pireneje, karavana bo prečila tudi Vogeze, se približala Atlantiku (Normandija) in Sredozemskemu morju. Col du Grand Colombier, eden najtežjih v Franciji (17,4 kilometra pri 7,1 odstotka, z odseki, ki presežejo tudi 12 odstotkov) bo prvič na sporedu, in sicer v 10. etapi. Še en nov vzpon bo na Mur de Peguere, z naklonom tudi do 18 odstotkov, kar je redkost v zgodovini Toura.