Za letošnjega favorita po poročanju tujih tiskovnih agencij velja Barnes, ki se je v veliki finale uvrstil z romanom "The Sense of an Ending". Pred tem se je Barnes za bookerja neuspešno potegoval že z romani Flaubertova papiga, Anglija, Anglija ter Arthur in George.

Med letošnjimi finalisti sta dva, ki se za prestižno nagrado potegujeta z romanesknih prvencem. Britanec Stephen Kelman v knjigi "Pigeon English" podaja zgodbo o imigrantu iz Gane, ki se na lastno pest loti raziskovanja umora fanta iz soseske, v Londonu rojeni A.D. Miller pa je roman "Snowdrops" postavil v Moskvo.

Med kandidati so še kanadska pisatelja Patrick deWitt z romanom "The Sisters Brothers" in Esi Edugyan s knjigo "Half Blood Blues" ter Britanka Carol Birch z romanom "Jamrach's Menagerie".

Nagrada booker je namenjena pisateljem iz Velike Britanije, Irske in dežel Commonwealtha ter znaša 50.000 britanskih funtov (dobrih 56.000 evrov). Lani je nagrado prejel britanski pisatelj Howard Jacobson za svojo filozofsko komedijo "The Finkler Question".