Problematika delavcev IPS je izbruhnila poleti sočasno s stavko žerjavistov. Tedaj so se jim v spontanem protestu pridružili tudi delavci IPS, ki naj bi jih delodajalci v marsikaterem primeru izkoriščali in plačevali pod ceno, stanje pa naj bi bilo zamegljeno tudi zaradi pomanjkanja možnosti nadzora Luke nad razmerji med temi delavci in njihovimi delodajalci.

Po dolgotrajnih pogajanjih je večina podjetij IPS v začetku oktobra, tudi po potezi vodstva Luke, ki je delu podjetij odpovedala stare pogodbe, pristala na podpis novih pogodb. Te po zagotovilih vodstva Luke vsebujejo nadzorne mehanizme, ki jim omogočajo izvedbo nadzora, če pride do naznanitve kršitev delovno pravne zakonodaje.

V pripravi predlog sporazuma

V sredo naj bi sicer v Sindikatu izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) pripravili predlog tristranskega sporazuma z Luko Koper in IPS podjetji, ki naj bi med drugim vseboval minimalni obseg pravic delavcev, določbe s področja varnosti pri delu in konkretne mehanizme nadzora nad uresničevanjem sporazuma. V sindikatu sicer prejšnji teden niso bili optimisti glede možnosti, da vodstvo Luke pristane na podpis, saj naj bi bila prav družba kriva za to, da do podpisa še ni prišlo.

Nadzorniki pa se danes najbrž ne bodo mogli izogniti niti dokumentu, ki je pred časom zaokrožil v medijih in ki naj bi dokazoval, da je namestnik predsednika uprave Tomaž Martin Jamnik podpisal sporno pogodbo z enim od koprskih podjetnikov. Po pogodbi naj bi Jamnik pristal, da bo omenjenemu podjetniku na začetku zagotovil 20 odstotkov poslov v Luki, po štirih letih 40 odstotkov, zatem pa že 65 odstotkov. Jamnik je sicer zanikal, da bi bila pogodba pristna.

Po nekaterih informacijah naj bi se majal tudi stolček predsednika uprave Luke Gregorja Veselka, in sicer zaradi njegovega zaostrovanja odnosov tako s podpogodbeniki kot njihovimi delavci.