Slovenska športna javnost bo po odlični lanski sezoni ponovno veliko pričakovala od košarkarjev Uniona Olimpije, ki imajo letos po mnenju strokovnjakov nekoliko slabše moštvo. Za nameček imajo Ljubljančani zelo težak uvod, saj jih v prvem krogu v četrtek čaka dvoboj z Barcelono v Stožicah, nato pa gostovanje pri Sieni, lanskem udeležencu sklepnega turnirja četverice. A zmaji se dobro zavedajo, da bodo za mesto v Top 16 pomembni dvoboji z Unicsom, Prokomom in Galatasarayem.

Krog favoritov za osvojitev naslova prvaka je letos kar širok. Lanskoletni zmagovalec Panathinaikos ni veliko spreminjal moštva. Odšli so Antonis Fotsis, Drew Nicholas in Milenko Tepić, prišli pa David Logan, Steven Smith in Šarunas Jasikevičius. Močno se je okrepil ruski CSKA, ki bo z Milošem Teodosićem, Nenadom Krstićem, Andrejem Kirilenkom in Darjušem Lavrinovičem ciljal na sam vrh, podobno kot Anadolu Efes s Sašo Vujačičem, Duškom Savanovićem, Ersanom Ilyasovo in Vladom Ilievskim. Pri Barceloni bi kmalu utegnila zaigrati brata Gasol, s katerima bi bil katalonski velikan na papirju skoraj nepremagljiv, Real Madrid je v svoje vrste zvabil Rudyja Fernandeza, Martinasa Pociusa in Jayceeja Carrolla, Siena pa Davida Andersena. Tihi favoriti so še vedno neugodni Maccabi, Olympiacos, Fenerbahče, Caja Laboral in izredno okrepljeni Armani Jeans Milano, kjer je trenersko paličico prevzel španski selektor Sergio Scariolo in v klub pripeljal Malika Hairstona, Danila Gallinarija, Antonisa Fotsisa, Omarja Cooka, Drewja Nicholasa in Ioannisa Bourousisa.

Tekmovalni sistem je v sezoni 2011/2012 enak kot v prejšnji. V prvem delu, ki se bo končal 21. decembra, se bo v vsaki skupini šest ekip po sistemu vsak z vsakim doma in v gosteh (skupno 10 tekem) bojevalo za štiri mesta v nadaljevanju, kjer jih bo tako nastopilo še 16. Po dve najboljši iz štirih skupin drugega dela si bosta zagotovili četrtfinalna obračuna na tri zmage, zmagovalci teh pa se bodo uvrstili na zaključni turnir v Carigradu, ki bo v začetku meseca maja.

Slovenija bo imela v najelitnejšem evropskem košarkarskem tekmovanju deset predstavnikov: Erazem Lorbek (Barcelona), Jaka Lakovič (Galatasaray), Saša Vujačič (Anadolu Efes), Gašper Vidmar (Fenerbahče), Mirza Begić (Real Madrid) ter Sašo Ožbolt (Zagreb), poleg tega pa za Union Olimpijo nastopajo še Jaka Blažič, Dino Murič, Goran Jagodnik in Aleksandar Ćapin.