"Z nestrpnostjo pričakujem prvo tekmo. V Söldnu sem opravila dva treninga, zadnjega v soboto, nato pa smo se vrnili v Pitztal. Dobro smo trenirali, veliko sem delala, smučam dobro, zdrava sem. Sicer imam še nekaj nihanj, kar pa je za začetek sezone običajno. Kot na vsaki tekmi bom imela tudi tokrat visoke ambicije. Upam, da bom Sölden zapustila zadovoljna," je po prekinjajoči se vezi z bližine prizorišča tradicionalno prve tekme svetovnega pokala sporočila Tina Maze ter dodala: "Včeraj sem imela v Pitztalu izjemno težak trening, saj je teren zelo leden. Trenerji ga namreč polivajo z vodo, tako da je zelo težko najti prave občutke. A mislim, da imajo podobne občutke tudi drugi smučarji, ki vadijo na tem terenu."

Po najboljši slovenski alpski smučarki je dobil besedo predsednik SZS Tomaž Lovše. "Lanska sezona je bila za nas fantastična, saj smo na svetovnih prvenstvih osvojili kar šest kolajn, kar se doslej še ni zgodilo. Še posebno smo ponosni na mlado ekipo. Naši cilji so osredotočeni na zimske olimpijske igre 2014 v Sočiju," je pojasnil Lovše, ob katerem je ves čas sedel tudi pravosodni in po novem tudi notranji minister Aleš Zalar. Razlog je namreč bil, da ministrstvo za notranje zadeve velik poudarek predstavlja projektu Varno na start, ki ga bodo natančneje predstavili 7. novembra. Zalar je še poudaril, da MNZ trenutno zaposluje 25 slovenskih športnikov, želijo pa si, da bi jih v prihodnosti še več.

Medtem ko so svoje načrte predstavili alpski smučarji in smučarke, ki bodo po večini začeli sezono najprej čez slab mesec na slalomu v Leviju, v hitrih disciplinah pa šele čez mesec dni in pol na drugi strani Atlantika, so bili novi trenerski obrazi večinoma zadržani. V napovedih se namreč niso niti za hip osredotočili na rezultatske cilje. Na konkretnejše vprašanje so bili v nadaljevanju odgovori nekoliko boljši.

"V nedeljo smo prišli iz Pitztala, Ana in Mateja pa sta se vrnili z vročino, a naj bi bili do nastopa na uvodni tekmi zdravi. Zdaj imamo dva dneva počitka, jutri pa se odpravljamo v Sölden, kjer nas pred sobotno dirko čakata še dva treninga. Na tekmah svetovnega pokala imamo tri kvote, torej poleg Tine Maze še dve smučarki. Radi bi povečali kvoto, da bi priložnost dobilo čim več smučark," napoveduje Denis Šteharnik, ki je v ženski reprezentanci zadolžen za tehnični del. Še precej slabše kaže moškemu veleslalomskemu delu, ki bo imel na uvodu le enega predstavnika, slovensko čast pa bo branil Janez Jazbec. Imel bo visoko startno številko okoli 60. Ker meteorologi konec tedna v Söldnu napovedujejo slabo vreme, bo misija uvrstitve med prvih 30, s katero bi Slovenija dobila še eno mesto v svetovnem pokalu, bržčas nemogoča.

"Smo lepi, mladi in polni pričakovanj. Pripravljalno obdobje je bilo naporno, a po besedah trenerjev kvalitetno. Če držijo njihova poročila, nas čaka dobra sezona. V imenu alpske dela smučarske zveze obljubim, da vas ne bomo razočarali," je optimističen strokovni vodja panoge za alpsko smučanje pri SZA Vlado Makuc, predstavil pa se je tudi novi predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje Janez Dekleva, ki je predvsem poudaril pomembnost klubov pri vzgajanju in financiranju programov mladih smučarjev. Direktorica SZS Barbara Kürner Čad pa je lovila tekmovalce, da so na Rudnem polju podpisali nove pogodbe s smučarsko zvezo. Ta je upoštevala kompromisne predloge glede sofinanciranja programov.