24 zmag, pet velikih klasik, vse majice na francoskem Touru in s piko na i zmagovalec niza WorldTour. Z ekipo Omega Pharma-Lotto vred. S takim opusom mu v letu 2011 ni para.

Letos je v svojo zbirko zmag prvič vpisal poleg tako želene "matere klasik" Liege-Bastogne-Liege še baskovsko VN San Sebastiana, Valonsko puščico in VN Quebeca. Na nizozemski preizkušnji Amstel Gold je zmagal že drugič zapored. Gilbert slovi po izjemnih nizih zmag, vzeto časovno ali po posameznih dirkah. Prvi dvojček ima vpisan na ParizTours, kjer mu je 2009 še najdlje sledil Borut Božič. Lani je v 10 dneh zmagal na štirih jesenskih klasikah: Pariz-Tours, VN Sabatini, Giro Piemont in Giro Lombardia. Letos mu je kot prvemu v zgodovini uspelo uloviti flandrijsko-ardenski četverček: Brabantska puščica, Valonska puščica, Amstel Gold in Liege-Bastogne-Liege. Še več. Od 14. aprila do 2. julija ni izgubil dirke. Poleg zgornjega četverčka je nanizal še zmagi na dveh etapnih dirkah (Po Belgiji, ZLM Tour), postal belgijski prvak in dobil prvo etapo na Touru. Zares izjemno za sedanji kolesarski svet. "To je tudi zame ena od najbolj senzacionalnih stvari," priznava sam Filip Nepremagljivi, kot ga pozna tudi karavana.

Zmage se mu odmikajo le na "kolovozih" (Pariz-Roubaix, Po Flandriji) in bolj ravnih cestah (VN Hamburga, Gent-Wevelgem, Milano-San Remo), čeprav je bil na zadnjih omenjenih iz obeh sklopov na stopničkah. Z zmago na Montepaschi Strade Bianche je dokazal, da je tudi velemojster makadama. Nasmeh na VN Plouaya mu je z obraza zbrisal prav Grega Bole. Da bo naštevanje imelo smisel, velja posebej poudariti, da je to seznam vseh največjih enodnevnih dirk na svetu. Še več. Z zmago na uvodni etapi Tour de France je dosegel veliki trojček zmag v etapah italijanskega Gira (2009) in španske Vuelte (2010). Poleg rumene je prve dni nosil tudi majici prvega sprinterja in hribolazca Toura. Izjemno. Le mavrična majica se mu še malo odmika. V Geelongu, kjer je bil po prepričanju vseh najmočnejših mož na avstralskem asfaltu in na zanj premalo strmem Kozjem griču nad Koebenhavnom, sta prestol zasedla boljša sprinterja, nordijski kolesarski bog Thor Hushovd in "Bunka" Mark Cavendish.

Za prihodnjo sezono 2012, ki jo bo zagotovo zaznamovalo leto super ekip, je tudi Gilbert naredil korak v to smer, v ekipo BMC. Pridružil se je zmagovalcu Toura Cadelu Evansu, ki je bil letos največji tekmec za vrh svetovne lestvice, ter Thoru Hushovdu. "Naslednje leto je start Toura v Liegeu, torej doma. Poskušal bom zmagati na etapi in pomagati prijatelju Cadelu, da osvoji Tour," načrtuje.