V prvi deseterici so se znašli še skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), Telekom Slovenije, Tuš Holding, Engrotuš in Lek, petnajsterico pa zaključujejo Gen-I, Nova Ljubljanska banka, Slovenska industrija jekla (Sij), Dilon in ACH. Kot so na Delu ugotovili v pregledu poslovanja 300 slovenskih poslovnih skupin, so te lani poslovale zelo različno. Medtem ko so nekatere povečale prodajo, so jo druge občutno zmanjšale, nekatere poslovne skupine so leto zaključile z dobičkom, druge pa v rdečih številkah.

Najvišji dobiček so lani zabeležile skupine Krka (skoraj 171 milijonov evrov), HSE (skoraj 103 milijoni evrov) in Lek (67 milijonov evrov). Petrol je bil po tem kazalcu s čistim dobičkom skoraj 35,5 milijona evrov šele na četrtem mestu, po dobičku pa je bil enakovreden Splošni plovbi. Mercator se je s 30,4 milijona evrov dobička uvrstil šele na sedmo mesto.

Največjo izgubo sta med skupinami ustvarili prezadolženi mariborski skupini Gospodarstvo Rast in Zvon Ena Holding (skoraj 322 in malo manj kot 306 milijonov evrov), globoko v rdečih številk pa sta leto končali tudi Telekom Slovenije (dobrih 211 milijonov evrov izgube) in NLB (skoraj 206 milijonov evrov).

Mercator je lansko prvo mesto izgubil predvsem zaradi nižje rasti prihodkov od prodaje. Medtem ko so se prihodki skupine največjega slovenskega trgovca povečali le za pet odstotkov, jih je skupina Petrol povečala za 20 odstotkov. Med največjimi skupinami so bili od Mercatorja boljši še Sij (60 odstotkov), Gorenje (16 odstotkov) in HSE (13 odstotkov).

Med bančnimi in zavarovalniškimi skupinami je najvišje mesto po prihodkih dosegla že omenjena skupina NLB. Nova Kreditna banka Maribor je zasedla 38. mesto, Abanka pa na 63. mesto. Med zavarovalnicami je najvišjo uvrstitev po prihodkih dosegla Zavarovalnica Triglav (5. mesto). Precej nižje, na 32. mestu, se je znašla skupina Adriatic Slovenica, na 34. mestu Pozavarovalnica Sava in na 39. mestu zavarovalnica Maribor.

Z lestvice izginilo nekaj gradbincev

Globoka kriza gradbeništva je z lestvice odnesla nekaj velikih gradbincev, ki so se znašli v stečaju (npr. SCT). Med zaenkrat preživelimi gradbenimi skupinami je ajdovsko primorje zasedlo 25. mesto, Energoplan Holding 83. mesto, novomeški CGP 84. mesto in CM Celje na 86. mestu. Na lestvici 300 poslovnih skupin je bilo med gradbinci najti še Konstruktor, Cestno podjetje Ljubljana, Gradis Skupino G, IGEM, Begrad in Pomgrad. Največ poslovnih skupin (140) ima sedež v Ljubljani in ostalih krajih osrednjeslovenske regije.

Avtorji Delove raziskave opozarjajo še, da ni pravila za to, katere skupine pripravljajo konsolidirane poslovne rezultate, prav tako ni pravil, kako se podjetja uvrščajo v skupine. Nekatere skupine delujejo zgolj kot družbe pooblaščenke, druge pa zgolj za to, da so vključene v skupino podjetij. Glede na to, da se načrtuje prodaja državnih deležev v številnih podjetij, je po pisanju Dela pričakovati, da se bo sestava slovenskih poslovnih skupin še zelo spreminjala, njihovo število pa se utegne zmanjšati.