Zaključna dirka na ravninski trasi (70 km) na obrobju Ljubljane ni imela le revijalnega značaja. Šlo je za prestiž. Z izjemo nekaterih opravičencev (Brajkovič, Špilak, Kocjan) so bili zbrani vsi. Tudi kolesarji Perutnine, čeprav so potiho nergali, ker jim je klub pokazal vrata za sezono 2012. Ukaz šefa Glavnika so ubogali.

Že prvi beg Tima Miklja (Sava), Andraža Hočevarja (Adria Mobil) in Klemena Štimulaka (Radenska) je bil teoretično ugoden za vse ostale slovenske ekipe. Zato so imeli ubežniki, med katerimi je imel Štimulak kot vodilni v točkovanju, za zlato kolo poseben interes. Kontrolo so na varni časovni razdalji držali slovenski profesionalci v tujih klubih, združeni okoli Grega Boleta in vodje Boruta Božiča. "Cel teden nisem bil na kolesu. Mi v Idriji vozimo pač reli," je pred startom pripomnil Borut Božič, bratranec enega najboljših voznikov relija Aleksa Humarja ter brez ogrevanja v kratkih hlačah skočil na start. Kristijan Koren, Jan Tratnik, Marko Kump in Aldo Ino Ilešič so ubežnike držali na varni razdalji minute. Po padcu Božiča 15 kilometrov pred ciljem so celo upočasnili kolono, da je šef ujel glavnino, pritisnili pa so v zadnjem krogu. Ubežnike so ujeli s profesionalno natančnostjo tik pred zaključkom in šele tedaj v ogenj poslali Boleta.

Delitev vlog je razumljiva. Božič tako vrača nekaj zahvale Boletu za pomoč v Koebenhavnu. "Ali ne bi bilo čudno, če bi vlekla vsak svojo kolesnico," je na temo delitve plena pripomnil Božič, ki se je tako postavil v sprinterskem vlaku na začetek. Vlak je 250 metrov pred ciljem nadalje potegnil Aldo Ino Ilešič (Team Tape1), Bole pa je izza zavetrja z dvojno hitrostjo priletel v zadnjih 50 metrih.

Največji Boletov tekmec je tako ostal najboljši sprinter domačih ekip Luka Mezgec. "Od najinega dvoboja z Boletom ena na ena ni bilo nič. V zaključku sem imel dobro izhodišče za Božičem, dobro sem sledil Ilešiču, Bole pa je na koncu mimo mene priletel kot naboj iz puške. Imel je eno prestavo več. Na števec nisem mogel gledati. To zmore le Bole," je sočno opisal Luka Mezgec, ki ostaja v kranjski Savi.

Ubežnik Klemen Štimulak je bil še nekaj časa v cilju negotov glede lovorike. Jan Polanc je namreč osvojil peto mesto, največji kupček točk za mlajše člane, a je Celjan stisnil, da ga cela glavnina ni pojedla. Petnajsto mesto oziroma peto med mladimi je bil dovolj, da je stopil ob bok Boletu in Batageljevi. "V Radenski smo šli na zmago, zato se mi je skok v beg k Miklju in Hočevarju zdel dobra možnost. Dobro smo poganjali kolo, a smo bili na koncu neenotni. Pošteno sem se moral potruditi. Zlato kolo je zame potrditev dobrega dela v klubu. Smo mlada ekipa mlajših članov, dobro delamo in lepo je, če smo tudi najboljši," je v ekipnem duhu vztrajal Klemen Štimulak.

Mini dirka že 17 deklet (skupaj z amaterji) je bila prav tako odločena v sprintu. Ajda Opeka (Garmin) je v zadnjih metrih švignila mimo Irene Ledinek.