Ukrajinski Nemec, ki je pred kratkim polnil časopisne stolpce zaradi pozitivnega dopinškega testa na klenbuterol. Kasneje je dokazal, da substance ni zaužil zavestno, na njegov primer pa se izgovarja tudi španski kolesar Alberto Contador.

Začetek dneva ni bil spodbuden. Tokič in Srb Aleksandar Karakašević sta dopoldan izgubila polfinalni dvoboj dvojic proti ruskemu paru Šibajev-Šackov, potem ko sta v četrtem nizu zapravila izjemno priložnost za vodstvo s 3:1 v nizih. S tem sta zamudila lepo priložnost za naslov evropskega prvaka, potem ko je zaradi poškodbe Nemca Christiana Süssa razpadla nepremagljiva dvojica zadnjih let Boll-Süss. Do polfinala je namreč slovensko-srbska naveza izgubila le dva niza in pokazala, da je ena najboljših v Evropi. Na evropski prestol sta se presenetljivo uvrstila Portugalec Freitas in Hrvat Gačina.

Tokiča je v soboto nekaj minut po 20. uri čakal dvoboj kariere, čeprav ima v svoji zbirki že precej večje skalpe, kot je Ovčarov. Pot do evropske kolajne je nemogoča, ne da bi na poti premagal Nemca. S tega stališča je bil Ovčarov precej boljša izbira kot denimo Timo Boll. Dvoboj je bil izjemno izenačen. Tokič je igral zelo disciplinirano, vrhunsko vračal tekmecu unikatne začetne udarce ter si s "flipi" priigraval prednost na svoje servise. V sedmem nizu je imel Tokič pri vodstvu z 10:9 prvo zaključno žogico, izkoristil pa je drugo. Tokič je z zmago proti trenutno 13. igralcu na svetu (Tokič je na oktobrski lestvici 45.) dosegel posamični uspeh kariere, na katerega je dolgo čakal.

Včerajšnja polfinalna ovira je bila za Tokiča previsoka. Timo Boll je bil proti izmučenemu Tokiču premočan v vseh prvinah namiznoteniške igre, tako da mu je slovenski igralec po gladkem porazu lahko iz srca čestital. Boll je bil od Tokiča močnejši že na tretjem evropskem prvenstvu (v zadnjem desetletju še leta 2002 v prvem krogu v Zagrebu in pred štirimi leti v četrtfinalu v Beogradu), do novega naslova evropskega prvaka pa se je sprehodil, ne da bi mu kdo postavil višje zapreke.

"Ko sem proti Ovčarovu dobil prvi niz, sem začel verjeti vase. Počutil sem se kot na svetovnem prvenstvu proti Kitajcu Ma Longu, s katerim sem odigral doslej najboljši dvoboj. Malce sem se ustrašil v sedmem nizu. Zavedal sem se, da sem veliko tekem na Poljskem dobil v končnicah in se bal, da se ravno najpomembnejša ne bo končala v mojo korist. Izteklo se je sanjsko in kar ne morem verjeti, da mi je končno uspelo," je povedal Bojan Tokič.

Med posamezniki sta bili v četrtfinalu dve manjši presenečenji. Nemec Patrick Baum je premagal Belorusa Vladimirja Samsonova, levoroki srbski bombarder Aleksandar Karakašević pa je nadigral Nemca Bastiana Stegerja in si pri 36 letih prav tako priigral posamični uspeh kariere. Med posameznicami se je evropskega naslova veselila naturalizirana Nizozemka Li Jiao.