Aktivisti so se tako sprehodili mimo bančnih okenc in se postavili v krog, da so lahko posamezniki prebrali lastne zgodbe o nizkih plačah, negotovih zaposlitvah, visokih obrestih za kredite in brezperspektivnosti družbe.

"Moji obvezni mesečni stroški znašajo: 450 evrov za najemnino 40 kvadratnih metrov velikega stanovanja, 355 evrov za kredit, 62 evrov za ogrevanje, 17 evrov za stanovanjske stroške, 18 evrov za elektriko, 40 evrov za internet, 44 evrov za osnovno avtomobilsko zavarovanje, 158 za kredit prijatelja, ki je zaposlen s pomočjo avtorskih pogodb in si kredita ne more privoščiti, 160 evrov za hrano, 160 za bencin... Za 20.000 evrov bančnega kredita bom v sedmih letih banki plačala 5000 evrov obresti, ob tem pa še stroške zavarovanja," je svojo zgodbo predstavila gospa srednjih let, ki se je redno zaposlila že pri 17 letih, za sabo pa ima danes 22 let delovne dobe, medtem ko so varnostniki opozarjali fotografe in televizijske snemalce, naj ugasnejo svoje aparate. "Smo v situaciji, da so nas finančne institucije s svojo logiko razlaščanja skupnega bogastva pripeljale na rob propada. Alternativi sta dve: da se dokapitalizira banke in da ljudje, ki niso povzročili krize, plačajo za to. Druga možnost pa je, da se dokapitalizirajo ljudje," je včeraj poudaril eden od aktivistov dr. Andrej Kurnik.

Kot je znano, se bodo danes protestniki v treh slovenskih mestih pridružili globalni revoluciji 15. oktober. "Na eni strani se denar za dokapitalizacijo bank vselej najde, na drugi strani pa ljudje nimajo več od česa živeti. Javnost želimo s tem dogodkom pozvati, da se nam pridruži na globalnem protestu. Dokler ne pride do sprememb, bomo nadaljevali podobne akcije," je bil včeraj jasen predstavnik gibanja Nevidni delavci sveta Irfan Beširević.

Iz koprske in ljubljanske policijske uprave so nam včeraj sporočili, da današnja shoda v Kopru in Ljubljani nista prijavljena v skladu z zakonom o javnih zbiranjih, kar pa še ne pomeni, da bodo policisti shod razpustili ali protestnike celo razgnali. Za kaj takega mora biti izpolnjenih precej več pogojev, povezanih z morebitnimi kaznivimi dejanji, kršenjem javnega reda in miru, oviranjem varnosti ljudi, premoženja in javnega prometa, ki na miren shod tako ali tako ne sodijo. "Policija bo v skladu z danimi zakonskimi pooblastili izvajala vse naloge za zagotovitev varnosti ljudi in premoženja. Hkrati pozivamo vse, da upoštevajo opozorila in navodila policije," nam je pojasnila Maja Ciperle Adlešič iz ljubljanske policijske uprave, podoben odgovor pa smo dobili tudi od koprskih policistov.