Startno številko 1 bo nosil lanski zmagovalec Kenijec Evans Ruto, ki si želi izboljšati rekordno znamko. Nastopilo pa bo še 14 njegovih rojakov, izkušenih tekačev na maratonih po vsem svetu. Od tega ima osem od 11 vabljenih tekmovalcev prijavljen čas pod dve uri in deset minut, trije Kenijci pa bodo t.i. "zajčki" oziroma pospeševalci tempa. S startno številko 16 se bo na 42-kilometrsko progo v boj za čim boljši izid podal tudi Slovenec Robert Kotnik.

V ženski konkurenci bo imela najboljšo številko na dresu (21) Rusinja Jelena Sokolova, ki je letos v južnokorejskem Daeguju v maratonu zasedla 11. mesto, skupno pa so prireditelji povabili šest vrhunskih tekačic. V domačem taboru prireditelji stavijo na Nežo Mravlje (27), ki je bila že lani s petim mestom najboljša slovenska tekmovalka, in Danejo Grandovec. Letos bo konkurenca neprimerno močnejša tudi med atletinjami.

V soboto bodo tekli otroci (Lumpijev tek bo na sporedu ob 16. uri), osnovnošolci in srednješolci, ob 18. uri pa bo na Trgu republike in v pasaži Maximarketa slovesno odprtje maratona. Osrednji dogodki pa se bodo odvili v nedeljo, 23. oktobra, ko bo najprej ob 8.30 na sporedu 10-kilometrski rekreativni tek, ob 10.30 pa bo še start tekačev na 42 in 21 kilometrov.

Start bo letos na Slovenski cesti, tako kot je to nekoč že bilo, cilj pa na Trgu republike, kjer je že bil zadnjih nekaj let. Novost maratona je tudi, da bodo vsi prireditveni šotori letos lahko stali na prenovljenem Kongresnem trgu.

Organizator prireditve je Mestna občina Ljubljana, tako da bo vse udeležence v nedeljo ob 10.20 nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

"Letos bo z 22.081 tekači spet 'padel' nov rekord Ljubljanskega maratona. Glede na vabljene tekače pa se seveda nadejamo tudi, da bo padel nov rekord proge," je na novinarski konferenci dejal Andrej Razdrih, predsednik organizacijskega odbora, direktor tekmovanja Gojko Zalokar pa je izpostavil nekaj novosti, zlasti spremembe startnega prostora, kjer bodo tekači glede na prijavljen čas razdeljeni v šest boksov: "Novost je tudi tekaški sejem Vse za tek po vzoru maratonov iz tujine, ki je namenjen predstavitvam teka in tekaške opreme ter ponudbi za tekače."