Po petih letih dela s Petro Majdič, delno tudi Brodarjem, Benedičičevo, je kot trener stopil dva koraka vstran. Prevzel je smučarske tekače (Klavžar, Šimenc, Potočnik, Kralj, Ščuk, Tršan), ki z izjemo nekaj nastopov sploh niso imeli izkušenj v svetovni eliti, niti omembe vrednih dosežkov, če bi jih gledali z očmi dosežkov tekačic. Niso vajeni sistema treninga, ki ga je Hudač že pred prihodom v Slovenijo prakticiral s slovaško reprezentanco (Bajčičak, Batory), ki je prinesel celo zmago v svetovnem pokalu, stopničke, kolajne. Slovenski tekači nikoli niso bili niti senca slednjih.

Med novimi varovanci nima nihče teoretičnih predispozicij za tekača svetovnega formata. "Vsak od njih ima del teoretičnih sposobnosti, ki so značilne za svetovni vrh. Bomo videli, kaj lahko naredimo iz tega v nekaj letih. Delamo, delamo," je sprijaznjen tvorec pravljice Petre Majdič. Prvi šok zanj je bil že po mesecu dni, ko se je Rok Tršan, najmlajši in najboljši tekač lanske zime, četrti na mladinskem svetovnem prvenstvu in na državnem prvenstvu nepremagan, odpovedal vadbeni skupini in si zaželel vrniti k trenerju Marku Gracerju kljub skromnejšim pogojem. Solze in želje mladinca so uslišali.

Peterica verjame v Hudačev projekt. Pri tekačih iz štirih klubskih okolij (Bled, Kranj, Dol, Logatec) se čuti različna klubska filozofija. Zaradi različnih vzrokov (poškodbe, bolezni), pri katerih je prednjačil Matej Šimenc, nimajo popolnih minulih vadbenih sezon. Tudi po karakteristiki se razlikujejo od maratonca do sprinterja, vendar Hudač ne odobrava specializacije. Tudi z nastopi v svetovnem pokalu, kjer bo že decembra v ospredju domača Rogla, si ne delajo posebnih načrtov, skrbi in utvar. Pet mesecev sistemskega dela v teku ni praktično nič.

"Ker so dvajsetletniki, ni nihče med njimi doslej prav nič zamudil," pritrdi trdni statistiki, da so zlata trideseta leta. Boštjan Klavžar, ki mu Hudač v prvi sezoni še ne upa naložiti maksimalnega bremena treninga, je prvi državni prvak na rolkah. "Že doslej smo trenirali več kot vsa leta do zdaj. Tako ni bilo druge taktike kot na polno od začetka do konca in zmagati," je nov pristop Logatčana, navdušenega nad sodelovanjem s Hudačem. "Ima pravi pristop, izkušnje, zares zna delati z nami. Z glavo smo pri stvari in delamo. Še več bomo prihodnje leto," je pristavil. Ne brez razloga. Zgodba na dolgi rok. "Zares mi je v veselje delati s fanti," pravi Hudač v šesti sezoni dela v slovenskem smučarskem teku.